Drágább lesz a kenyér

A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszak árához képest, ezért a kenyér ára is várhatóan emelkedik – közölte a Magyar Pékszövetség szerdán az MTI-vel.

hirdetés
Uránia Mozi

Az aratást megelőzően a liszt átlag ára 72-74 forint volt kilogrammonként. A sütőipari vállalkozásoknak a szükséges teendőiket gondosan mérlegelniük kell – hangsúlyozza a szövetség.

Figyelemmel arra, hogy a sütőipari vállalkozások különböző piaci körülmények között gazdálkodnak, ezért augusztus és szeptember hónapban eltérő mértékű (konkrétan nem pontosított), de jelentős mértékű átadási áremelkedést prognosztizálnak – áll a közleményben.

A szakmai szervezet hozzáteszi: a búza felvásárlási ára – a bel- és a külföldi termés jelentős csökkenése miatt – magas értékről indult. Így a malmok augusztus végére szeptember elejére további liszt áremelést jeleztek. A liszt ára emiatt szeptemberre elérheti a kilogrammonkénti akár a 100 forint körüli árat is.

A gyártási költségnövekedés mellett – az üzemanyag áremelkedés miatt – a szállítási költségek emelkedése is tovább sújtja az amúgy is a nehéz helyzetben lévő sütőipari vállalkozásokat – jegyzi meg a közlemény.

A Magyar Pékszövetség emlékeztet: az elemzések szerint a tartalékokkal nem rendelkező sütőipari vállalkozások kénytelenek az emelkedő költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben ugyanis a gazdálkodásukat ellehetetlenítő veszteségeket kell elszenvedniük. Ez pedig a sütőiparban foglalkoztatott munkavállalók létbiztonságát is veszélyezteti – olvasható a közleményben.