Dráva: évek óta a legnagyobb árhullám jöhet

Az elmúlt néhány napban a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén több helyen is mértek 100 mm körüli csapadékot. A Babócsai Rinyán Nagyatádnál a vízszint 38 cm-rel meghaladta a legnagyobb mért vízállást. Továbbá különösen nagy csapadék esett a Dráva vízgyűjtőjére főleg Szlovéniára, a vízszint az elmúlt három napban közel 4 m-t emelkedett Őrtilos térségében.

hirdetés

Az elmúlt néhány nap időjárását egy Skandinávia felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű markáns több középpontú ciklon alakította. Ennek egész Európát keresztülszelő hullámzó frontrendszere okozta térségünkben az elmúlt napok csapadékos időjárását.

A csapadékrendszer 17-én éjjel érte el az országhatárt és a Dunántúl térségében szinte megszakítás nélkül esett egészen vasárnap délutánig.

A nagy mennyiségű csapadék a Somogy és a Baranya megye északi területén lévő vízfolyásokon jelentős árhullámokat váltott ki. A Babócsai Rinya Nagyatádon eddig 38 cm-rel meghaladta a legnagyobb mért vízállást (223 cm). Itt várhatóan ma tetőzik a vízfolyás 265-270 cm-rel.

A Babócsai Rinyán levonuló nagyvíz egybeesik a Rinya vizét befogadó Dráva árhullámával, a két nagy vízállás kedvezőtlenül erősíti egymást az árvízi levonulás szempontjából, így Babócsa és Péterhida települések térségében várhatóan kedden elöntésekkel és a tetőzés után lassú apadással lehet számolni.

A Dráva felső vízgyűjtőjén Őrtilos térségében az utóbbi évek egyik legnagyobb vízállása várható 340-350 cm körüli értékkel, ez 1 – 1,5 m-rel marad el az 1972-es mértékadó vízszinttől az előrejelzések alapján. A folyó magyarországi szakaszán az áradás szombaton kezdődött, a vízszint az elmúlt három nap alatt közel 4 m-t emelkedett Őrtilos térségében.

A Dráva Barcs alatti szakaszán az árhullám ellapul, de Drávaszabolcs térségében a hét közepén így is eléri az I fokot (430 cm) az előrejelzések alapján. A tetőzés 450 cm körül várható szerdán, ezért árvíz-védekezési készültség elrendelésére is számítani lehet.