Duplán is megbírságolhatják a vonaton dohányzókat

Duplán is megbírságolhatják azt, akit vonaton érnek dohányzáson a MÁV és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrei.

hirdetés

Az ÁNTSZ és a MÁV a rendőrség együttműködésével kedd reggel közös ellenőrzési akciót tartott az egyik Kunszentmiklós-Tass és Budapest között közlekedő vonaton, hogy ellenőrizzék a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, és felhívják a figyelmet a január elsején életbe lépő szigorítására.

A MÁV-Start Zrt. legtöbb vonatán, köztük minden, száz kilométernél rövidebb távon közlekedő szerelvényen már most is tilos a dohányzás. Abban az esetben, ha a jegyvizsgáló valakit dohányzáson ér, a figyelmeztetés mellett nyolcezer forintos pótdíjat is kiszabhat. Ha az ellenőrzéskor közegészségügyi felügyelő is jelen van, egészségvédelmi bírságot is kaphat az utas. A helyszíni bírság maximum harmincezer forint lehet.

Ha az ÁNTSZ hatósági eljárást indít a nemdohányzók védelméről szóló törvény megszegése miatt, a kiszabott egészségvédelmi bírság összege 20 ezer forinttól 2,5 millió forintig is terjedhet, annak függvényében, hogy magánszemélyről vagy munkáltatóról, intézményről van-e szó.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: keddi akciójuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a törvény szigorítására; eszerint januártól valamennyi zárt légterű nyilvános helyen, vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, a közösségi közlekedés járművein és megállóiban tilos lesz a dohányzás. Ahol jelenleg még engedélyezett a dohányzás, ott csak három hónap türelmi idő elteltével, vagyis áprilistól szabnak ki bírságot, de addig is a társszervekkel közösen rendszeres ellenőrzési akciókat tartanak majd.

A helyettes tiszti főorvos elmondta azt is, hogy ha a dohányzó fiatalkorú, nem bírságolják meg, de értesítik a szüleit vagy akár az iskoláját is.

Hangsúlyozta, hogy az ÁNTSZ célja nem a büntetés, hanem az egészségvédelem. Éppen ezért a dohányzók a leszokásukhoz is segítséget kapnak. Például megadják nekik azt a novembertől élő kék számot, amelyen megtudják, hol kaphatnak lakóhelyükhöz legközelebb segítséget a dohányzásról való leszokásban.

Ezen a vonalon bárki bejelentést tehet, ha valahol nem tartanák be a nemdohányzók védelméről szóló törvényt – mondta az MTI-nek Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője.