E-útdíj, hamburgeradó a reformcsomagban

Az index.hu információi szerint egy-két hetes csúszással készülne el a reformcsomag, amely – a portál szerint – számos új tervezett intézkedést is tartalmaz; ezek között szerepel egy e-útdíj és egy úgynevezett hamburgeradó is.

hirdetés

Az elektronikus útdíjat a hazai és külföldi teherautókra vetnék ki, és abból akár évi százmilliárd forint bevételre is szert tehetne az állam. A legnagyobb városok önkormányzatai pedig a dugódíjból és a megemelt gépjárműadóból gyűjthetnének forrásokat. A kormány tartja magát a reformprogram elfogadásának eredeti menetrendjéhez – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel reagálva az index.hu információira, miszerint egy-két hetes csúszással készülne el a csomag.

Az NGM annyit közölt: a kormány az eredeti tervek szerint február 16-án tárgyalja első olvasatban, és várhatóan e hónap végén dönt a Növekedési és Stabilitási Programról. Az internetes portál információi szerint azért nem tudja tartani a kormány az eredeti menetrendet, mert az apparátus nem áll jól a kiadások csökkentését célzó lépések összeszedésével.

Ezeknek a 700 milliárd forintos, a 2013-as költségvetés egyensúlyát javító csomag egészén belül a kétharmados arányt kellene elérniük, a fennmaradó egyharmadot tennék ki a bevételi intézkedések.

A hamburgeradó azt jelentené, hogy az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná, amit az egyik elképzelés szerint meg is pántlikáznának, és az egészségkassza lenne a pár milliárdos, esetleg egy-két tízmilliárdos tétel végállomása – írj az index.hu azzal, hogy a színezett italokra, például kólára, illetve kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre vethetnék ki ezt a terhet.

Az internetes portál úgy tudja: a fix összegű egészségügyi hozzájárulást nem az eho formájában hoznák vissza, bevezetnének egy alsó korlátot a munkáltatót terhelő, jelenleg a bruttó bér 3 százalékát kitevő egészségbiztosítási járulékra. A minimális hozzájárulás összege 3-5 ezer forint között lehet. A fix minimumot az egyéni vállalkozóknak is be kellene maguk után fizetniük.

A tb-járulék minimális összegének bevezetéséből pár tízmilliárd forint pluszbevételhez jutna a büdzsé.

A megtakarítási oldalon egyre biztosabbnak látszik az index.hu szerint, hogy már az idén elkezdődik a négyszázezer öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas rokkantsági fokának orvosi felülvizsgálata, hogy már jövőre megtakarítást érjenek el ezen az ágon.

A tömegközlekedésnél a tarifakedvezményeket rostálhatják meg, például megszüntethetik a 65 év felettiek ingyenes utazását, s a MÁV beszerzéseit megpróbálják olcsóbbá tenni.

Az egészségkasszánál nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a generikus gyógyszerek forgalma nőjön az originális gyógyszerek kárára, hanem a hatóanyag-alapú támogatást is preferálnák, vagyis az azonos molekulát tartalmazó, de drágább gyógyszerre nem járna több támogatás.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 27-én azt mondta: 2013-ra a költségvetést a Növekedési és Stabilitási Programnak legalább 600-650 milliárd forinttal kell konszolidálnia, ebből 2012-ben az összegnek nagyjából a felére van szükség, de 2011-ben is “valamit hoznia kell” az új programnak.

A miniszter akkor közölte a program elfogadásának kormányzati menetrendjét is: a kormány első olvasatban február 16-án tárgyalja és február 28-én véglegesíti azt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP siófoki kihelyezett frakcióülésén szerdán – a miniszterelnök szóvivője tájékoztatása szerint – a menetrendről azt mondta: az átszervezésre vonatkozó kormányzati javaslatokat tíz napon belül a frakció rendelkezésére bocsátják, az elkövetkezendő két-három hónapban pedig komoly szakmai konzultációk következnek annak érdekében, hogy a döntések fél éven belül megszülethessenek.