Ebrendészeti ellenőrzést rendelt el Kaposvár polgármestere

Ebrendészeti ellenőrzést rendelt el Kaposvár polgármestere; állatorvosok, közterület-felügyelők és állatvédők azt ellenőrzik, hogy a tulajdonosok betartják-e a kutyatartásra vonatkozó szabályokat.

hirdetés

Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerdán sajtótájékoztatón elmondta: öt nap alatt 436 kutyatartót keresnek fel. Azt ellenőrzik, hogy a kutyák be vannak-e oltva veszettség ellen, van-e az azonosításhoz szükséges kötelező csipjük, és a tulajdonosok betartják-e az ebtartási szabályokat. Ha a kutyatartók a szabályokat megszegik, 50 ezer forintig terjedő helyszíni vagy 150 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak – tette hozzá a főjegyző.

Tóth Szabolcs, az állategészségügyi hatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy az állatorvosok azt is ellenőrzik, elég táplálékhoz és ivóvízhez jutnak-e a kutyák, és van-e olyan hely, ahova a tűző nap vagy az eső elől be tudnak húzódni.

Kaposvár főjegyzője a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy elhalasztják az ebrendészeti hozzájárulás bevezetését. Eredetileg július elsejétől vezették volna be, de az adókivetés alapjául szolgáló adatbázis nagyon hiányos.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az ebrendészeti hozzájárulásról hozott közgyűlési határozat beterjesztése előtt levélben kérdezte meg a kaposváriakat, hogy egyetértenek-e az ebadó bevezetésével, és a válaszadók 81 százaléka igennel válaszolt.