Egy héten belül ki kell írni a kisebbségi választásokat

Egy héten belül, augusztus 9-ig ki kell írniuk a települési kisebbségi önkormányzati választásokat az érintett helyi választási bizottságoknak; a voksolásokat az önkormányzati választásokkal egy napon, október 3-án tartják.

A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásán az a magyar állampolgár vehet részt, aki július 15-ig felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékbe. Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint ezt 228.664-an kérték. Július 15-e után a jegyzékre már nem lehet felkerülni, az azon szereplő választópolgárok száma azonban csökkenhet.

A jegyzékről ugyanis törölni kell az időközben elhalálozott, vagy választójogukat elveszítő embereket, illetve azokat, akik elköltöztek a településről vagy a fővárosi kerületből. A költözés tehát azzal jár, hogy a választópolgár sem a régi, sem az új lakóhelyén nem szavazhat, s nem lehet jelölt sem; kivétel ez alól, ha az új lakóhelye is ugyanazon településen, illetőleg fővárosi kerületben van, mint a régi.

A települési kisebbségi önkormányzati választást a helyi választási bizottságnak legkésőbb augusztus 9-ig ki kell írnia, feltéve, hogy a településen adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at. A választás megtartását nem akadályozza, ha a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzését követően 30 alá csökken.

Hirdetés