Egy héttel később lesz magyar dinnye a piacokon

Az elmúlt napok viharos időjárása ellenére a tavalyihoz hasonló lehet a dinnyetermés  mennyisége az idén – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI érdeklődésére.

hirdetés

Az elnök közölte: az utóbbi napok viharai, konkrétan a jégverés a békési dinnyetermő terület szélét érintette, máshol jelentősebb károk nem keletkeztek. A jégverés miatt a magyar görögdinnye piaci megjelenése várhatóan egy hetet csúszik, így július eleje helyett, a jövő hónap második felében lesz majd kapható.

Tavaly a promóció hatására – amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Dinnyeszövetség és a FruitVeB közösen indított a magyar görögdinnye fogyasztásának ösztönzésére -, nőtt a belföldi termelésű áru eladása.

Tavaly 4.800 hektáron mintegy 178 ezer tonna dinnyét termeltek Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy 60 százalékát értékesítették felföldön. Ez 15-20 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. A növekedést a szakemberek a promóciós kampány sikereként értékelik.

A kampányt az idén is folytatják a magyar dinnye belföldi értékesítésének ösztönzésére. A promócióra a múlt évihez hasonlóan 20-25 millió forintot költenek majd előreláthatólag. Az idén várhatóan mintegy 5.000 hektáron terem majd görögdinnye Magyarországon, 180-185 ezer tonna mennyiségben.

Mártonffy Béla sikerként értékelte azt is, hogy a magyar dinnyeszezont időben sikerült programozottá tenni, azaz széthúzni és meghosszabbítani. Így az majd remélhetőleg nem ér össze a déli országok kínálatával a továbbiakban, valamint az idén már ennek köszönhetően szeptember közepéig, végéig lehet majd magyar dinnyét kapni belföldön.

Az elnök szerint az ártól függően ebben az évben mintegy 10-12 milliárd forint árbevételre számíthatnak a magyar dinnyetermelők.