Egy IMF/EU-megállapodásal elkerülhető a leminősítés

Egy IMF/EU-megállapodás megszüntetheti azokat az okokat, amelyek Magyarország leminősítéséhez vezethetnek – közölte a Standard & Poor’s csütörtök este Londonban.

hirdetés

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja bejelentette, hogy folytatja a magyar szuverén adósbesorolás november 11-én kezdett negatív kihatású megfigyelését.

A cég szerint e felülvizsgálati státus a leminősítés valószínűségét tükrözi abban az esetben, ha a gazdasági növekedési kilátásokat, valamint a költségvetési és külső mérlegteljesítményt rontja a magyar gazdaságpolitikai környezet “gyengébb kiszámíthatósága és hitelessége”. Egy IMF/EU-program feltételrendszere – különösen egy olyan programé, amely finanszírozási csomagot is tartalmaz – azonban elháríthatja e gazdaságpolitikai következményeket – áll a Standard & Poor’s csütörtök esti londoni elemzésében.

A cég csütörtökön egyenes utalást tett arra is, hogy a magyar osztályzatról szóló döntésével megvárja az IMF/EU-tárgyalások kimenetelét.

Az S&P a megfigyelést bejelentő november 11-ei eredeti közleményében még azt jelezte, hogy november végéig tervezi meghozni döntését, de csütörtök este Londonban közölte, hogy “valószínűleg 2012. február vége előtt” határoz a magyar adósosztályzatra bejelentett felülvizsgálat eredményéről, amikor már több információja lesz az IMF/EU-megállapodás elérésének valószínűségéről.