Egy pápai komornyik mindent tud a Vatikánról?

Másodszorra hallgatták ki XVI. Benedek május 25-én letartóztatott komornyikját – jelentette be szerdán a Szentszék szóvivője.

hirdetés

Federico Lombardi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a május 25. óta a vatikáni csendőrség fogdájában fogva tartott Paolo Gabrielét Pier Antonio Bonnet vatikáni vizsgálóbíró hallgatta ki Nicola Picardi vatikáni főügyész jelenlétében.

A szentszéki szóvivő cáfolta azt az olasz sajtóértesülést, miszerint két bíborost is kihallgattak volna. Kitalációnak nevezte azt a hírt is, hogy Gabriele elhagyhatná a Vatikán területét. Hangsúlyozta, hogy a komornyik továbbra is az egyedüli személy, akit a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával gyanúsítanak. Hozzátette, a komornyikot nem bocsátották el, csupán felfüggesztették a munkavégzés alól. Lombardi azt is tagadta, hogy Ettore Gotti Tedeschinek, a vatikáni bank (IOR) május 24-én bizalmat veszítő elnökének olaszországi irodáiban tartott keddi házkutatásnak köze lett volna az IOR kétes ügyeihez.

Lombardi szerint az olasz hatóságok vizsgálata független az IOR elnökének lemondatásától. Az olasz napilapok szerint a lopással vádolt Gabrielére egy és hat év közötti börtön várhat, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy pápai kegyelemben részesül. Ebben az esetben a Vatikánból Olaszországba “száműzhetik”. A L’Osservatore Romano szentszéki napilapnak nyilatkozó Angelo Sodano bíboros, szentszéki államtitkár szerint a “média torzította el” a Vatikánban történteket.

Nincsen megosztottság a bíborosok között – fogalmazott Sodano, arra emlékeztetve, hogy az egyháznak 209 bíborosa van, közülük 75 dolgozik a Vatikánban és Rómában. Más nemzetiségűek, más kultúrájuk, más munkamódszerük van, így természetes, hogy nem egyformán gondolkodnak – mondta. A Corriere della Sera szerint az IOR-t három éven át vezető Gotti Tedeschi életveszélyben érzi magát, amióta felmerült az az általa többször tagadott vád, hogy a bankár állna a dokumentumok kiszivárogtatásának hátterében.