Egymilliárd forint roma szakkollégiumok támogatására

Roma szakkollégiumok támogatására 1,15 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot szombaton a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

hirdetés

Az államtitkárság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pályázati kiírás célja, hogy a roma szakkollégiumok olyan komplex hallgatói szolgáltatásokat biztosítsanak a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású hallgatók számára, amelyek hozzájárulnak tanulmányaik sikeres befejezéséhez, a lemorzsolódás csökkentéséhez, illetve társadalmi szerepvállalásuk megerősítéséhez.
A tájékoztatás szerint egyedüli pályázóként, illetve konzorciumvezetőként államilag elismert, roma szakkollégiumot működtető felsőoktatási intézmények, illetve szakkollégiumi tevékenységet folytató vagy szakkollégiumként működő diákotthonok és azok fenntartói pályázhatnak. A konzorcium tagjai felsőoktatási intézmények lehetnek, de együttműködés kialakítható más szervezetekkel is.

Egy jelentkező 60 és 250 millió forint közötti összeget nyerhet el, a pályázatokat július 2. és július 31. között lehet leadni.
A már működő egyházi és állami felsőoktatási intézmények által alapított roma szakkollégiumok eddigi tapasztalatai alapján a közösségépítés, az identitás erősítése (történelem és kultúra megismerése, nyelv elsajátítása) és a hallgatói juttatások biztosítása hozzájárul a hallgatók felsőoktatási sikereihez, elsősorban a diploma megszerzéséhez. A szakkollégiumok emellett erősítik a hallgatók felelősségtudatát és a társadalmi szerepvállalás iránti igényét – fogalmaznak a közlemény.
A pályázati kiírás a www.nfu.hu és www.esza.hu honlapokon érhető el.