Egyre több a balhé és az erőszak a bíróságokon

Növekedett a rendkívüli események száma a bíróságokon – állapította meg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az utolsó ülésén.

hirdetés

A keddi ülésről az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztató szerint 2011 januárja és novembere között hatvankilenc rendkívüli esemény történt. Harminc bombariadó volt, hatszor fenyegettek meg bírákat, kilencszer követett el erőszakos cselekményt bírósági eljárásban résztvevője, hat bírósági épületet rongáltak meg és tizennyolc egyéb esemény történt – például természeti csapás okozta műszaki hiba, számítógépes eszközök ellopása.

A beszámoló nem tér ki rá, de az OIT korábbi közlése szerint 2010-ben kevesebb mint ötven, 2009-ben pedig ötvennyolc rendkívüli eseményt regisztráltak.

A testület szerdai összefoglalójában azt írta: az OIT “továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint a bíróságokon bekövetkező rendkívüli események mennyiségének, jellegének, a bírák biztonsága alakulásának megítélése szorosan összefügg a jogállam működésével, társadalmi, gazdasági viszonyaink alakulásával”.

A tanács utolsó ülésén a bíróságok jövő évi költségvetését is napirendre tűzte. Megállapította, hogy a költségvetés fő számainak december 6-ai állapotát figyelembe véve 2012-ben a bíróságok napi működési kiadásainak fedezete nominálisan nem nő az idei évhez képest, ami az áfa emelkedése és az infláció várható hatása miatt azt jelenti, hogy reálértékben csökken a dologi kiadásokra szánt összeg.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy több lesz a fejlesztésekre szánt pénz, hiszen egymilliárd forint jut a Pest Megyei Bíróság rekonstrukciós munkálatainak megkezdésére, és a fővárosban új kerületi bíróság jön létre, amelyre szintén egymilliárdot szán a költségvetés. A bírósági fejezet személyi juttatásokra szánt összege is emelkedik, egyrészt az új alapilletmény, másrészt az év közepétől várható létszámbővülés miatt. (2012. július 1-jén 180 bírósági titkár és 200 bírósági ügyintéző állhat majd munkába.)

Az OIT utolsó ülésén elfogadta az európai uniós forrásból megvalósuló projektek végrehajtásáról szóló beszámolót is.
A testület a „Cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése és korszerűsítése” kiemelt projektben, a „Civil szervezetek bejegyzésének és nyilvántartásának, valamint a csőd- és felszámolási eljárások modernizációja” kiemelt projektben, valamint „Az ügyfélkapcsolatok elektronizálása egyes bírósági eljárásokban” projektben vesz részt.

Ezek közül az „Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer” nevű alprojekt közeledik a befejezéshez, amelyről december végén számol be az OIT Hivatala és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.