EKF: Pest-Buda története Mariborban a Duna-hidakon keresztül

Hidak – Korok – Budapest címmel Pest-Buda történetét ismerheti meg korabeli fotók segítségével a Duna-hidakon keresztül Maribor, Európa szlovén kulturális fővárosa szerdától.

hirdetés

Gergály Krisztina, a tárlatot szervező Hungarofest munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a vándorkiállítás 34 tablóból áll, egy-egy tabló mérete 120-szor 90 centiméter. Az összeállítás Pest-Buda, illetve Budapest 200 éves történetét mutatja be a hidak történetén keresztül.

A tablókra került fényképek javarészt a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Kiscelli Múzeum anyagából kerültek ki.

A 80-100 kép – korabeli metszet, rajz, dokumentum és művészi fotó – tizenöt csoportra oszlik korszakok szerint.

Minden egységnek egy-egy híd vagy a híddal jól összekapcsolható kép az emblémája, emellé a korszakot jól jellemző egyéb fotó, festmény vagy metszet társul – ismertette az anyagot Gergály Krisztina.

A bevezető és összekötő szöveg – Száraz M. György munkája – eligazítja a nézőt nemcsak az adatok, hanem az adott korszak magyar és közép-európai történelmének összefüggéseiben is.

A maribori kiállításra – a jobb érthetőség miatt – a Hungarofest elkészíttette a szövegek szlovén nyelvű változatát. A tárlatot Mariborban március 22-ig láthatják az érdeklődők, utána Ljubljanában és Lendván (Lendava) is bemutatják.

A Hidak – Korok – Budapest című tárlat a soros magyar uniós elnökségre készült 2011 elején, eddig Strasbourgban, Csíkszeredán, Vukováron és Brüsszelben mutatták be – tette hozzá a Hungarofest munkatársa.