Elérte a százat a volgai hajóbaleset halálos áldozatainak száma

Hivatalos közlés szerint elérte a százat a Kujbisevi víztározón vasárnap elsüllyedt Bulgaria hajó halálos áldozatainak a száma, ez azonban még messze nem végleges adat, mivel nem tudni, hányan voltak a hajón.

A nyomtalanul eltűntté nyilvánítottak keresését nem csupán a hajóban és a vízen, hanem a szárazföldön is folytatják, egyebek mellett helikopterekről, és a keresés területét több mint 50 kilométeres sugarú körre bővítették.

hirdetés

A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: egész Oroszországból ide érkeztek a legkiválóbb búvárok, akik továbbra is megfeszített tempóban dolgoznak éjjel-nappal, s ez így lesz mindaddig, amíg az elsüllyedt hajót a tervek szerint pénteken kiemelik. Jellemző a helyzetre, hogy még a sokat látott búvárok közül is sokan pszichológusok segítségére szorulnak.

A hírügynökségek szerdai beszámolói szerint a gyerekszobában, ahol karaokéra gyűjtötték össze a hajón utazó 40-50 gyereket, alig találtak áldozatokat. A búvárok beszámolója szerint az eddig felszínre hozott gyerekeket többnyire a hajó folyosóin, vagy a kajütökben, szüleik mellett találták.

A legtöbb megmenekültet a Bulgariát azonos útvonalon, valamivel később követő Arabella hajó vette a fedélzetére. Az Arabella kapitánya újságíróknak elmondta: a Bulgaria nem adott le vészjelzést, hanem egy másik, arra járó hajóról értesítették a rendkívüli helyzetek minisztériumát.

Az orosz lapok a katasztrófáról szóló részletes beszámolók mellett azt feszegetik, hogy jellegzetesen orosz katasztrófa történt, amelynek fő oka a nemtörődömség és a korrupció.

A Moszkovszkij Komszomlec című lap első oldalas címe szerint “A Bulgaria a kapzsiságtól süllyedt el”. A lap tudósítói a hajó volt kormányosával és a legénység egyik tagjának feleségével beszélt. Az utóbbi neve mellőzését kérte, mert csodában reménykedik, hogy férje megmenekült, s akkor a nyilatkozat árthat neki.

Elmondták: az Agrorecstur vezetője, Szvetlana Injakina a legelemibb dolgokon is spórolt, az egyenruháktól az étkeztetésig, két és fél hónap alatt egyszer adott fizetést a személyzetnek, és meg is mondta: szó sem lehet semmiről, még szervez vagy 2-3 utat, hogy pénzénél legyen, aztán visszaadja a hajót annak, akitől bérelte.

A Komszomolszkaja Pravda című lap kommentárjában rámutatott: az utóbbi idők sok emberéletet követelő katasztrófáiban közös vonás, hogy az üzletemberek csak keresni akarta, a biztonsági kérdésekkel nemigen foglalkoztak.

Kérdés, hogy az orosz üzletemberekben miért nincs szociális felelősségérzet, vagy miért nincs valamiféle becsületkódexük?

Andrej Jakovlev, a Vállalatok és Piacok Elemzésének Intézete igazgatója kifejtette a lapnak: “Vannak, akik tisztességesen, legálisan akarnak dolgozni, és nem akarnak például egy engedélyt 20 ezer rubeles vesztegetéssel megvásárolni. De ha meg akarnak felelni a hatalmas mennyiségű, gyakran hagymázos előírásoknak, akkor legalább 200 ezer rubelt kell elkölteniük, és máris versenyképtelenné váltak. Az orosz konkurencia eltorzult, nem az győz, aki jobb és hatékonyabb, hanem csakis az, aki vesztegetéssel intézi a dolgait, és szünet nélkül pénzt kaszál. A rendszer kontraszelekcióhoz vezet, a tisztességesek és lelkiismeretesek nem élnek meg”.