Éles vita várható a szlovák kormány programjáról

Éles vita várható a szlovák kormány programjáról, amelyet kedden terjeszt a parlament elé Iveta Radicová miniszterelnök. Az Új Szó című szlovákiai magyar lap hétfőn azt írja, hogy Robert Fico exminiszterelnök már jelezte, pártja képviselői ízekre szedik a dokumentumot, amelyről várhatóan szerdán szavaz a parlament.

A szlovák kormánykoalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselője van a 150 tagú pozsonyi törvényhozásban. A kormányprogram elfogadásához 76 igen szavazat szükséges. Radicová hétfőn a parlamentben a koalíciós képviselőkkel külön találkozón egyeztet még a dokumentumról.

A kormányprogramot július 28-án fogadta el a kabinet. A tartalmát a miniszterelnök ismerteti, majd megszakítják a parlamenti ülést, hogy a bizottságokban is megvitathassák. A programot nemcsak a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer), hanem a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is bírálta. Véleménye szerint nagyon keveset tartalmaz azokból az ígéretekből, amelyeket a koalíciós pártok választóiknak tettek a kampány során.

A koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) frakciójának hétfői ülésén kiderülhet az is, kilépnek-e a pártból az Egyszerű Emberek (OL) kezdeményezés képviselői. A múlt héten ugyanis ezt a lehetőséget is kilátásba helyezték, miután kiderült, saját javaslataikból egy sem került be a kormány programnyilatkozatába.

Igor Matovic, az OL képviselője leszögezte: a parlament keddi ülése előtt döntenek a további lépésekről. Ha kilépnének a frakcióból, akkor újra kellene kezdeni a tárgyalásokat a koalíciós szerződésről, mivel ilyen esetben már nem négy, hanem öt politikai erő alkotná a kormányt.

Az Egyszerű Emberek képviselői pénteken együtt ebédeltek Richard Sulíkkal, az SaS elnökével, de a megbeszélés eredményéről egyik fél sem adott tájékoztatást. Matovic kijelentette: a frakcióból való kilépésük után is támogatnák a jelenlegi kormányt és a kormányprogramot is megszavaznák, mivel – bár hiányolják belőle saját javaslataikat – mégis százszor jobb, mint az előző kabinet programja volt.

Hirdetés