Életet is menthet a szigorítás

Idén már kötelező a gázkészülékek állapotáról jegyzőkönyvet készítenie az azt ellenőrző szerelőnek, a dokumentumot pedig le kell adnia az illetékes földgázelosztónak. Pécsett több tízezer háztartás érintett.

hirdetés

A gázkészülékek vizsgálatát csak képesítéssel rendelkező szerelő végezheti. A munkafolyamat a készülék és a komplett vezetékrendszer ellenőrzéséből áll. Az, hogy mennyit kér a szakember, a készülékek állapotától is függ, de általában az egyórás munka pár ezer forintba kerül.

A szerelőnek jegyzőkönyvet kell készítenie a vizsgált gázkazán állapotáról

– A gázkészülékek és gázvezetékek felülvizsgálata nem új keletű, azonban eddig nem ellenőrizték, hogy megtörtént-e. Az ötévente kötelező eljárásról jegyzőkönyv készül, amit ezentúl a helyi szolgáltatónak le kell adni. Amennyiben a jegyzőkönyvben a gázszerelő hiányosságokat jelez, akkor akár ki is kapcsolhatják a fogyasztót a rendszerből – mondja Kocsis Szilárd gázkészülék- és gázvezeték-szerelő.

Varga Ivett, az E-on sajtóreferense hozzátette:
– Egy január elsejével hatályos új rendelet értelmében a felülvizsgálatot végző gázszerelőnek egy példányt le kell adni a területileg illetékes gázszolgáltatónak megőrzésre. Ha a felhasználási helyen műszaki hiányosság, probléma van, akkor a szolgáltató köteles intézkedni. Addig, amíg a helyreállítás nem történik meg, ki kell zárni a felhasználót a szolgáltatásból.

Az 1981 előtt üzembe helyezett kazánokról ez év végéig kell kiállíttatni a jegyzőkönyvet. A gázkészülékek vizsgálata során egyébként azt nézik meg a szakemberek, hogy a készülék jól szellőzik-e, ugyanis a kiáramló színtelen és szagtalan szén-monoxid a lakásban elterjedve halálos mérgezést okozhat. Megfelelő levegőellátás mellett nem fordulhat elő mérgezés – mondják a szakemberek.

Hirdetés