Elfogadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló tervezetet

Elfogadta a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséről szóló törvénytervezetet, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül – közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után.

hirdetés

Nagy Anna emlékeztetett, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy létrehozza a közszolgálati egyetemet, amely a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként jön létre 2012. január 1-től. Az intézmény olyan felsőfokú közszolgálati szakembereket fog képezni, akik “az új generációját adhatják annak a jó államnak”, amelynek kialakításán a kormány megalakulása óta dolgozik – mondta.

Hozzátette, a kormány tárgyalt arról is, hogy a későbbiekben az új egyetem egyik épülete lehet a Józsefvárosban található egykori Ludovika Akadémia, amelyet “az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagoltak”.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó képzés a közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetvédelem területén fogja szolgálni az utánpótlás biztosítását.

Az egyetem létrehozásának nagyon fontos szerepe lesz a közszolgálati életpályamodellben is – fűzte hozzá Nagy Anna, példaként említve, hogy olyan átképzési programok indulnak majd, amelyek biztosítják, hogy a fegyveres szolgálat után a tisztek folytathassák pályájukat a közigazgatásban. Az intézmény diplomáciai képzést is fog szervezni.