Elkészült a kétmilliomodik magyar Suzuki

Elhagyta a kétmilliomodik autó a Magyar Suzuki esztergomi gyártósorát. A “lángvörös gyöngyház” színű Suzuki Swiftet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke vezette le magyar olimpikonok gyűrűjében a futószalagról csütörtökön.
A kétmillió legyártott gépkocsi tiszteletére rendezett ceremónia mellett a gyár húszéves fennállását is idén ünneplik Esztergomban. Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója ez alkalomból bejelentette, hogy a márkakereskedésekben szeptember végéig tesztvezetésre jelentkezők között 20 főt kisorsolnak, ők kétmillió forint engedményt kapnak a jármű árából.

hirdetés

“A Suzuki soha egy forint profitot nem vitt ki az országból, minden nyereséget visszaforgattunk a gyárba, bízvást mondhatom, hogy a cégünk egy magyar vállalat” – mondta el a vezérigazgató, megemlítve, hogy a 20 év alatt 1,29 milliárd eurót, azaz 347 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

A gyárban 3400 saját dolgozót foglalkoztatnak, az első körös beszállítóknál 18.000 munkahely és további 84 cégnél 32.6000 állás köszönhető a Suzukinak. A 40.000 munkahely a magyarországi foglalkoztatás egy százaléka – tette hozzá Hisashi Takeuchi.

A vezérigazgató megemlítette, hogy a Suzuki éves exportbevétele 1,4 milliárd euro, az a magyarországi export két százaléka. Az itt készülő autókat 45 országba exportálják, legtávolabbra Új-Zélandra.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Suzuki négy éven keresztül, a londoni olimpiáig 50 járműves flottával támogatja a MOB munkáját. Az ünnepségen jelen volt Csonka Zsófia és Sidi Péter sportlövő, Pars Krisztián kalapácsvető és Kiss Dániel gátfutó, Londonra kvalifikált magyar olimpikonok.