Elkészült az Új Széchenyi Terv

Vitára bocsátja és gazdasági konzultációsorozatot indít a kormány az új Széchenyi Tervről, amelynek elkészült a koncepciója – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Új Széchenyi Terv vitairatának ismertetésén Budapesten, a Marriott szállodában.

hirdetés

A miniszter leszögezte: az új gazdaságpolitika szerint az egyensúly végeredmény, az új fejlesztéspolitikának okosan, célzottan kell beruházásokat, fejlesztéseket támogatni. Közölte: az Új Széchenyi Terv 2020-ig szól és célkitűzése az egymillió új munkahely létrehozása. A program a tervek szerint 2011. január 15-én indul és 7 kiemelt programot tartalmaz.

Matolcsy leszögezte: Magyarországnak 2030-ra kell elérnie az uniós átlag feletti gazdasági fejlettségi szintet. Az Új Széchenyi Tervben az egészségipart, a zöld gazdaságfejlesztést, a lakásprogramot, az üzleti környezet fejlesztését, a tudomány-innováció-növekedés területét, a foglalkoztatást és a közlekedést határozta meg a kormány kitörési pontként – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A vállalkozóknak tartott rendezvényen a miniszter azt mondta: az Új Széchenyi Terv akkor lesz sikeres, ha kevesebb pályázattal működik, mint az előző kormány alatt. A rendszernek stabilabbnak, egyszerűbbnek és gyorsabbnak kell lennie – tette hozzá. Matolcsy elmondta: az idei év második felében pénzügyi, 2011-ben és 2012-ben strukturális konzultációra van szükség, utána jöhet a növekedési szakasz, ez pedig a fejlesztési források gyors felhasználását igényli.

Fellegi Tamás miniszter szerint a kormány célja az Új Széchenyi Tervvel, hogy gyorsan, hatékonyan, összehangoltan tudják eljuttatni a hazai és uniós összevont forrásokat a kis- és közepes vállalkozásokhoz (kkv). A szándék, hogy a ciklus végéig összesen 1.000 milliárd forintot biztosítsanak erre a célra az összevont forrásokból. A nemzeti fejlesztési miniszter közölte: új pályázati rendszert, a fejlesztési források tervezésének, elosztásának új intézményrendszerét és új értékelési rendszert kell létrehozni.

Kitért arra is, hogy 2007-2013 közötti időszakban Magyarország számára elérhető uniós források értéke összesen 7.870,17 milliárd forint. Ebből jelenleg 1.828,8 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre, 1.480,2 milliárd futó projekt, és 4.126,5 milliárd forint kötelezettségvállalással elindított projekt mellett. Jelenleg a kis- és középvállalatok számára azonnal mobilizálható források értéke a forrástérkép adatai alapján 155 milliárd forint – emelte ki Fellegi.