Elkezdték kidolgozni az új felsőoktatási törvényt

Új felsőoktatási törvény kidolgozásának munkálatai megkezdődtek – közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten; a tervek között szerepel a felsőoktatási integráció újratárgyalása is.

hirdetés

Az államtitkár kérdésre válaszolva, kifejtette: megkezdődik a bolognai rendszer felülvizsgálata, s “ahol a szakma erre igényt tart és jónak látja” vissza fognak állni az egységes és osztatlan képzésre. Ahol bevált a rendszer, megmarad a kétciklusú képzés. Az államtitkár arról is beszélt, hogy változtatnak a felvételi rendszerén is: a jól működő, minőséget produkáló vidéki intézményeket erősíteni szeretnék.

Hoffmann Rózsa közlése szerint tervezik a felsőoktatási integráció újratárgyalását is. A tíz évvel ezelőtt végrehajtott folyamatról azt mondta, hogy az intézmények száma, szétszórtsága és profilja nagyon sok rendezetlenséget mutat.Az az álláspontunk, hogy az oktatás nem szolgáltatás, hanem közfeladat. Az államnak nemcsak joga, hanem kötelessége a jövőépítés, hogy olyan felsőoktatási férőhelyeket támogasson elsősorban, amelyekre az országnak szüksége van. Ezért szakítani kívánunk a jelenlegi felvételi rendszerrel, és intézményenként, nem mereven, de meghatározzuk a felvehető keretszámokat – fogalmazott.

Az érettségi objektivitását és pontozási rendszerét nagyrészt megőrizve ismét lehetőséget szeretnének adni a felsőoktatási intézményeknek a szóbeliztetésre. Az intézményeket semmire nem kívánják kényszeríteni, és tiltani sem akarnak, hanem lehetőséget kínálnak – jegyezte meg az oktatási államtitkár.

A változtatások biztosan érintik majd a tanárképzést – vetítette előre Hoffmann Rózsa. Mint kifejtette: az új rendszernek a tanárképzésben “ezer hibája” van, nem igazán működőképes, csökkentette a tanári pályára jelentkezést és kontraszelekciót indított el.