Ellopták a Costa Concordia harangját

Víz alatti tolvajok ellopták a toszkán partoknál január 13-án hajótörést szenvedett óceánjáró, a Costa Concordia harangját, kicselezve a hajóroncs köré font sűrű lézersugárfüggönyt és a hajót napi 24 órán át megfigyelés alatt tartó parti őrséget, rendőrséget.

hirdetés

Csütörtöki olasz médiajelentések szerint bő két héttel ezelőtt tűnhetett el hajóharang a sokemeletes sétahajó egyik, 8 méterre a víz alá került szintjéről. Mivel a harang több tíz kilót nyom, a hatóságok feltételezik, hogy nem egy ember volt a tettes.

A hajó nevét és a vízrebocsátás évét viselő harang a 32 halálos áldozatot követelő szerencsétlenség szimbólumaként a mentési munkálatok befejezte után valószínűleg a közeli kis szigeten, Giglión maradt volna emlékeztetőül.

“Csakis azt tudom feltételezni, hogy valaki egyfajta morbid mementóként vitte magával a hajóharangot” – mondta Giglio polgármestere, Sergio Ortelli, aki azzal vigasztalja magát, hogy ha a harangot nem is sikerül megtartani, a szigeté lett a hajó Madonna-szobra.

“Számomra a harang eltűnésének nincs jelentősége. A templomunkban ott van a hajó Szűzanya-szobra, és az számunkra sokkal nagyobb szimbolikus jelentőséggel bír” – mondta Ortelli a Reutersnak.

Az egyméteres gipszszobrot még januárban hozták fel búvárok a hajó kápolnájából, és adományozták Giglio plébánosának.

Ha a polgármester számára nincs is jelentősége a hajóharang “bravúros” ellopásának, a hatóság számára igenis van: hivatalos ügyészségi vizsgálat indult az ügyben.