Elment az IMF, gyengül a forint

Gyengült a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben arra a hírre, hogy megszakadtak az előzetes megbeszélések a magyar kormány, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság delegációi között.

hirdetés

Az euró jegyzése a hír megjelenése előtti 301,39 forintról rövid időre 304,74 forintra szökött, majd 303,52 forintra süllyedt vissza.

A svájci frank árfolyama 246,12 forintról előbb 248,91 forintra nőtt, majd enyhén csökkent, kora délután 247,95 forinton jegyezték.

A dollárral szemben is gyengült a forint. Előbb 231,08 forintról 233,88 forintra emelkedett a dollár jegyzése, majd 232,74 forintra mérséklődött.

A jegybanktörvény tette be a kaput

Megszakadtak Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti előkészítő megbeszélések az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről – közölte Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője az MTI-vel péntek délután.

Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Megerősítette, hogy az Európai Bizottság meglátása szerint az sértheti a központi bank függetlenségét, amelyet az uniós alapszerződés 130-as cikkelye is garantál.

Az uniós végrehajtó testület szeretne további információkhoz jutni arra vonatkozóan, hogy a magyar szabályozás összhangban lesz az uniós előírásokkal – fogalmazott a szóvivő.

Megismételte: a bizottság sajnálatosnak tartja azt is, hogy a javaslat készítésekor nem konzultáltak az Európai Központi Bankkal.

A szóvivő elmondta, hogy az egyeztetés megszakítása bizottsági részről Olli Rehn személyes döntése volt.

Hangoztatta: a bizottság és az IMF küldöttsége az említett aggodalmakat a kormány delegációjával tartott  csütörtöki találkozón megismételte. Azt követően azonban, hogy a kormány “nem tájékoztatta a küldöttséget annak a szándékának a megváltoztatásáról, hogy továbbviszi a vitatott javaslatot”, a bizottság – szoros egyeztetésben az IMF-fel – úgy döntött, hogy megszakítja az előkészítő tárgyalásokat.

A nemzetközi szervezetek tárgyalói korábban jelezték, hogy szerették volna ezt a kérdést megvitatni a jövő év elején kezdődő hivatalos tárgyalásokon. A hatóságok azonban ennek ellenére benyújtották a javaslatot a Parlamentnek, és sürgősségi eljárást kértek annak megvitatására – mondta a szóvivő.

Altafaj Tardio emlékeztetett arra is, hogy Budapesten egyelőre az előkészítő megbeszélések folytak, az IMF-fel és a bizottsággal kötendő keretmegállapodásról a tervek szerint januárban kezdődnek az egyeztetések. Ezekben a tervekben pillanatnyilag nincs változás – tette hozzá.