Előzetes letartóztatásba helyezték Benedek Fülöpöt

Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken Benedek Fülöpöt, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori szakállamtitkárát, akit jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekménnyel gyanúsítanak. Benedek Fülöpöt csütörtökön hallgatta ki gyanúsítottként és vette őrizetbe a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája azt közölte, hogy B. Fülöp a kihallgatásán érdemi vallomást tett, amelyben a bűncselekmény elkövetését tagadta. A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt.

hirdetés

A közleményben az áll: a gyanúsítás lényege szerint “B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki.”

Cselekményeivel a gyanúsított vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve – részben felbujtóként – (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott – olvasható az ügyészségi közleményben.

A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) azzal indokolta, az előzetes letartóztatás elrendelését, hogy a nyomozati iratok alapján megállapítható: a gyanúsított kiterjedt kapcsolatrendszerének felhasználásával befolyásolni akarta a bizonyítási eljárást, valamint fennáll a veszélye annak, hogy a szabadlábon hagyása esetén a továbbiakban is ilyen jellegű magatartást folytatna. Mint írták: B. Fülöp előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb december 5-ig rendelték el.

Tavaly decemberben Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója büntetőfeljelentést tett Benedek Fülöppel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt. A feljelentésben foglaltak szerint Benedek olyan meghatalmazást adott, amelyre nem volt joga: valótlan tartalmú okirattal próbált jogokat bizonyítani egy Békés megyei vadásztársaság alakuló ülésén.

Benedek Fülöpöt egy másik ügyben 2009 decemberében nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. Mellékbüntetésként a bíróság 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat.

Benedek Fülöp 2010 januárjától Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elnöki főtanácsadójaként dolgozik.