Előzetesben a zalaegerszegi ámokfutó

Szökés és bűnismétlés veszélye miatt előzetes letartóztatásba helyezték azt a zalaegerszegi férfit, aki gyalogosokat is veszélyeztetve menekült el a rendőri igazoltatás elöl – közölte Kondákor Ferenc, Zala megye főügyésze csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

Az ámokfutó férfi gépkocsiját csak a kerekekre leadott lövésekkel tudták megállítani; az intézkedés során egy rendőr súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült. A testi kényszer alkalmazása miatt a gépkocsi vezetője is nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság előző napi tájékoztatása szerint a zalaegerszegi kapitányság járőrei kedd reggel a helyi Vásártér utcában igazoltatni akartak egy személyautóval közlekedő férfit, aki azonban elhajtott a helyszínről. Az üldözésére indult rendőrök szolgálati kocsijának is nekiment autójával, majd a járdán közlekedő gyalogosokat is veszélyeztetve továbbhajtott. A férfi a kivezényelt rendőri erők többszöri felszólítása ellenére sem állt meg, megkísérelte elütni a járőröket, végül az Új-temető területére hajtott.

A főügyész elmondta, hogy az ámokfutó férfi a temetőben dolgozó munkásokat veszélyeztetve hajtott a sírok között; ekkor már két rendőrautó is üldözte, de ennek ellenére sem állt meg, a rendőrök ezért célzott lövéseket adtak le a gépkocsi kerekeire. A férfi a leeresztett gumikkal is továbbhatott, míg el nem akadt egy gödrös részen. A rendőrök az oldalsó ablak betörésével, hosszas dulakodás után tudták csak ártalmatlanná tenni és megbilincselni.

Az intézkedés során egy rendőr súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, a testi kényszer alkalmazása miatt a menekülő 58 éves férfi orra eltört.

A harminc napra előzetes letartóztatásba helyezett férfival szemben közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak minősített esete miatt indított vizsgálatot a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség.

Kondákor Ferenc az MTI-nek elmondta, hogy a zalaegerszegi férfit 11 évvel ezelőtt, hasonló ügy miatt, pénzbüntetésre ítélték és eltiltották a járművezetéstől. A járőrök annak idején egy jelzőlámpánál akarták igazoltatni, de akkor is elmenekült a rendőrök elöl. A pszichológus szakértő véleménye alapján a kialakult szituációban rossz helyzettűrő, paranoiás állapotba került, ami olyan mértékű pszichikai zavarodottságot okozott nála, hogy korlátozta a következmények felismerésében, ezért méltányosabb büntetést kapott.