Elsősegély a Balatonon

Idén hatodik alkalommal, de először tisztán a szponzorok támogatásával kezdi meg működését pénteken a Magyar Vöröskereszt balatoni elsősegélynyújtó szolgálata, amelyben önkéntes fiatalok 13 tóparti település 21 strandján segítenek a bajbajutottakon augusztus 20-ig – hangzott el csütörtökön a szervezet balatonlellei szezonnyitó rendezvényén.

hirdetés

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy több mint 320 önkéntest megmozgató balatoni program révén a 131 éves szervezet munkájába sok fiatalt tudnak bevonni. Egy-egy szezonban több mint háromezer embernek nyújtanak segítséget, nő a strandokon a vendégek biztonságérzete, az önkéntes fiatalok pedig megtanulnak felelősséget vállalni másokért – tette hozzá.

Kovács Dávid, a szervezet ifjúsági szakmai vezetője arról beszélt, hogy a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat a vöröskereszt egyik legsikeresebb programjának számít. Ez az első olyan év, amikor csakis a támogatóknak köszönhetően szervezhették meg a szolgálatot. (Korábban a vöröskereszt állami támogatást is kapott a működéséhez, de idén már nem.) “A nehéz gazdasági helyzet ellenére a támogatói háttérnek köszönhetően az előző évinél és az igényeknél kevesebb strandon, de beindulhatott a program” – mondta a szakmai vezető.

A balatoni elsősegélynyújtó szolgálat fiataljai 2007 óta 16 ezer sérülést láttak el, két esetben nyújtva közvetlen életmentő beavatkozást. Az idén is lesz defibrillátor az segélynyújtó pontokon, ezek egy részét vállalkozói, egy részét pedig önkormányzati támogatásokból biztosítják. Az önkéntes munkára 16 évnél idősebb fiatalok jelentkezhettek, pályázat útján választották ki a legrátermettebbeket, és képzésben is részesítették őket.