Elültették a tudományok fáját Szegeden

Nobel-díjas kutatók közreműködésével elültették a Tudományok fáját, egy kocsányos tölgyet szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjának parkjában.

hirdetés

A Tisza-parti városban csütörtökön kezdődött négynapos konferencia abból az alkalomból, hogy az egyetem egykori professzora és rektora, Szent-Györgyi Albert hetvenöt éve kapott Nobel-díjat kutatásaiért.

Kemény Lajos, az SZTE orvoskarának dékán-helyettese az ünnepségen elmondta, azért választották az emlékezés e módját, mert a faültetés az oktatáshoz és kutatáshoz hasonlóan hosszú távú befektetés.

Az emlékfa az egyetem füvészkertjében nevelt kocsányos tölgy. E fafaj példányai kétszáz évig is élhetnek, így az évtizedek alatt terebélyessé fejlődő tölgy hosszú ideig őrizheti Szent-Györgyi Albert és a tiszteletére rendezett konferencia emlékét.

A tanácskozáson résztvevő kilenc Nobel-díjas közül öten – Andrew V. Schally, Peter. C. Doherty, Eric Wieschaus, Aaron Ciechanover, és Bert Sakmannnéhány – néhány lapát földet is szórtak a fa tövére.

A tölgy mellett immár egy emlékmű – melyet Fritz Mihály és Novák István tervezett – is hirdeti Szent-Györgyi Albert örökségét.

A tanácskozáson harminc ország több mint ezer kutatója vesz részt. A konferencián a Nobel-díjas vendégek plenáris előadásokat tartottak, emellett a szekcióüléseken orvosbiológiai témákról – kardiológia, immunológia, genetika és molekuláris biológia, neurobiológia, gasztroenterológia és a tuberkulózis – esik szó.

A tudományos tanácskozást művészeti és kulturális programok kísérik: Sebestyén Márta népdalénekes a Duna Művészegyüttessel, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával és a Szeged Táncegyüttessel adott közös műsort és Szegeden koncertezik Szentpéteri Csilla zongoraművész, Varnus Xavér orgonista is.