Emelkedik a lakossági áram ára

A lakossági áram ára emelkedik kilowattóránként mintegy két forinttal 2011. február elsején, mert a kedden megjelent miniszteri rendeletben emelkedett a Magyar Villamos Művek (MVM) nagykereskedelmi hatósági ára és kissé változott a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók árrése is.

hirdetés

A nemzeti fejlesztési miniszter kedden hatályba lépett rendeletében az MVM nagykereskedelmi hatósági árát az eddigi kilowattóránként 15,94 forintról 17,17 forintra emelte. Ez azokra az áramtermékekre vonatkozik, amelyeket a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók vásárolnak meg. Ugyanakkor változott a egyetemes szolgáltatók árrése, azaz az értékesítési és beszerzési ár különbözete is.

A legkisebb fogyasztói körben, az évi legfeljebb 1.320 kilowattóra áramot felhasználók az EDF Démásznál az eddigi 20,46 forint helyet 21,88 forintot, az Elműnél 21,03 forint helyett 22,24 forint, míg az E.ON-nál 19,84 forint helyett 21,17 forintot fizetnek kilowattóránként az áramért február elsejétől.

Ezen felül kell megfizetnie a felhasználónak a rendszerhasználati díjakat, a szénbányászati szerkezetátalakítási program finanszírozására fordított szénfillért, valamint a villamos energia iparág nyugdíjas dolgozóinak kedvezményét, valamint az árrést.

Az eddig egységesen 1,89 forintos kilowattóránkénti árrés az EDF Démásznál 1,79 forintra csökkent, többinél kissé emelkedett: az E.ON Energiaszolgáltatónál 1,99, az Elműnél 1,90, az Émásznál pedig 2,02 forint.