Emlékpark létesül Csernobilban

Nagy kiterjedésű emlékparkot hoznak létre Csernobil fantomváros központjában a reaktorbaleset jövő évi negyedszázados évfordulója alkalmából – adta hírül csütörtökön a Szegodnya című ukrán napilap online kiadása.

hirdetés

Az 1986. április 26-án felrobbant atomerőműtől 17 kilométerre fekvő, a nukleáris baleset után kiürített Csernobil központi részében öthektárnyi területet jelöltek ki az emlékpark kialakítására.

Az emlékhelyen a tervek szerint az erőműbaleset által érintett 94 település mindegyike egy-egy tárggyal – például lakóházzal, fával vagy útjelző táblával – szerepel majd.

Mint Vaszilij Zolotoverh, a tiltott zóna egyik vezetője a lapnak elmondta: a leendő emlékpark helyén már mintegy húsz építményt lebontottak, köztük erősen leromlott állagú lakóházakat és a központi áruházat.

A parkot, amelynek az építése az idő rövidsége miatt az erőműbaleset 25. évfordulójára biztosan nem fejeződik be, a kijevi Pirogovo szabadtéri tájmúzeum mintájára alakítják ki.

Az újság helyszíni riportja szerint a Csernobilba önkényesen visszaköltözött mintegy kétszáz lakos (a tiltott övezetben összesen nyolcszáz lehet a számuk) tud az emlékpark terveiről. Egyikük, Galina Volosina a lap riporterének kifejtette, hogy a majdani park helyét benőtte a gaz, ezért jó, hogy a területet megtisztítják, és gondozni fogják. Ő úgy tudja, hogy mindegyik kiürített település nevét helységnévtáblán örökítik meg, feltüntetve rajta az onnan kitelepítettek számát.

Az emlékpark valószínűleg újabb turistacsalogató lesz, hiszen évről évre többen keresik fel a tiltott zónát. Marina Poljakova, a kirándulásokat szervező Cernobilinterinform cég munkatársa arról tájékoztatta az újságot, hogy tavaly hétezren, míg az idén az első hét hónapban mintegy ötezren látogattak a zárt övezetbe.

A rendszerint 17 főből álló turistacsoportokat olyan útvonalon szállítják, ahol a radioaktív sugárzás mértéke nem éri el a veszélyes szintet. A tiltott zónában tett kirándulás fejenként 427 hrivnyába (mintegy 12 ezer forintba) kerül.