Hej, lobogónkat….

Energetikai tárgyú törvények módosításáról, a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről, valamint a csődeljárásról és a felszámolásról szóló törvényjavaslatok általános vitájára kerülhet sor az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők az ülésnap végén hozzászólhatnak az állami kitüntetések rendszerének kormány által kezdeményezett változtatásához is.

hirdetés

A kormány öt területen – a földgázellátás, a bányászat, a távhőszolgáltatás, a villamos energia és a megújuló energia közlekedési célú felhasználása területén – kíván módosításokat végrehajtani az egyes energetikai tárgyú törvénymódosítási javaslattal.

A csődeljárásról szóló törvénymódosítási előterjesztés a Széll Kálmán Terv 16. pontjának végrehajtását célozza, a kormány ezzel a jogszabállyal kívánja visszaszorítani a cégeljárás egyszerűsítésével visszaélő vállalkozásokat.

Az egyes honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről szóló törvényváltoztatás célja, egyfelől a jövőre életbe lépő új alaptörvényhez igazítani a jogszabályokat, illetve rendezni kívánja a különleges jogrend esetén rendelkezésre álló humán- és anyagi források nyilvántartását.

Az e heti, négynapos ülés végén várhatóan napirendre kerül még a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája is. Az előterjesztés rögzíti a zászlók és lobogók használatával kapcsolatos szabályokat, illetve átalakítja az állami kitüntetések rendszerét: részben új díjakat javasol, részben pedig meghatározza a díjak hierarchiáját.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által támogatott javaslat a Magyar Szent István Rend, a Magyar Corvin-lánc, a Magyar Becsület Rend, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend és a Magyar Köztársasági Érdemkereszt kitüntetések alapítását és újraalapítását rögzíti.

A sarkalatos indítvány kitér arra is, hogy a köztársasági elnök a két angyallal mint pajzstartóval ellátott, a miniszterelnök a cserfaággal és olajággal övezett címer használatára lenne jogosult. A Kossuth- és Széchenyi-díjakról külön törvény szól, így ez a jogszabály azokat nem érinti.