Erdőtűz tombol a Balaton partján

Lakóházaktól néhány száz méterre ütött ki erdőtűz Gyenesdiáson – értesült az MTI a helyszínről. Egy tűzoltó megsérült, a tűz és a füst Vonyarcvashegy felé terjed. Az első jelzés szerint a Pince közben ütött ki a tűz, de az erős szél miatt gyorsan terjed, a fák koronája is lángra kapott.

hirdetés

Az MTI úgy tudja: egy tűzoltó megsérült, érte nem sokkal 17 óra után a helyszínre mentőhelikopter érkezett. Gyenesdiáson egy nádfedeles házat veszélyeztetnek a lángok, a tűzoltók a kiterjedt tűz miatt légi oltáshoz próbálnak segítséget szervezni. Már több száz tűzoltó érkezett a helyszínre, de az oltást még nem tudták megkezdeni – tájékoztatták a tűzoltók a helyszínen az MTI tudósítóját.

Ötös fokozatú riasztást rendeltek el, badacsonytomaji, ajkai, marcali, keszthelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai tűzoltók dolgoznak a helyszínen, de az oltást még nem tudták megkezdeni a rendkívül nehezen megközelíthető terep miatt. A hegyoldalba vezető utcákat rendőrök zárták le, csak az ott lakókat engedik be.

A tűzoltók három autóval készenlétben állnak a vonyarcvashegyi, közvetlenül az erdő alján lévő nádfedeles háznál, amelynek udvarában gáztartály van, de a lángok a becsléseik szerint innen egy kilométerre vannak. Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között a 71-es főútról már jól láthatók a több méteres lángoszlopok.

A települések polgármesterei önkénteseket és a lakosságot riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérik – tájékoztatta Gyenesdiás polgármestere az MTI-t. Gál Lajos elmondta, rendkívül nehezen megközelíthető területen ég a tűlevelű erdőben az avar, tűzfészkek alakulnak ki. Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában van. Tájékoztatása szerint a tűzoltók most azon dolgoznak, hogy a két település közös Mély utcájának két végén lévő tűzcsapokról tömlőikkel közvetlenül vizet tudjanak az erdőbe vezetni, de addig a gyenesdiási és vonyarcvashegyi lakosok segítségét várják a tűz megfékezéséhez.

A vonyarcvashegyi Mély utcánál már gyülekeznek az emberek, a tűzoltók szerszámot, lapátokat osztanak. A helyszínen rendkívül erős a füst, száll a pernye.

A Balaton nyugati medencéjének térségében több tíz kilométeres távolságból is látni lehet a Keszthelyi-hegységben tomboló tűz okozta füstöt. A tűz oltásához a Zala megyei tűzoltókon kívül Veszprém és Somogy megyéből is riasztottak egységeket.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI érdeklődésére közölte: kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, a lehető legtöbb járművet irányították a három megyéből a helyszínre.