Érettségi: rendben zárultak a héten tartott írásbelik

Rendben zárultak a héten rendezett írásbeli érettségi vizsgák, fennakadásról sehonnan nem érkezett jelzés – közölte az Oktatási Hivatal pénteken az MTI-vel.

hirdetés

A héten informatika, latin, héber, kémia, földrajz, fizika, rajz és spanyol tárgyakból adtak számot tudásukról a diákok országszerte.

Az idén május 4. és június 29. között a vizsgák 3616 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak. Az írásbeli vizsgák május 4-től május 25-ig tartanak, az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 7., vége június 13., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 18-29.

Az érettségizők közül mintegy 87.850 diák a végzős középiskolás, ők ezúttal tesznek “rendes” érettségit, és idén tavasszal szerezhetnek érettségi bizonyítványt. A diákok együttesen több mint 471 ezer vizsgát tesznek le, érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 61.100 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján.

A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint hatezer vizsgával nőtt. Ez a növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny erősödését tükrözi.

A diákok választása alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelvű tárgyakat külön számolva – 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi. Már második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárásban érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

Hétfőn a középszintű informatika gyakorlati vizsgákat és az ének-zene, valamint egyes művészeti tárgyak középszintű írásbeli érettségi vizsgáit tartják.