EU-elnökség – Az európai-muszlim bizalomépítésről tanácskoztak Egerben

Európa és a muszlim világ eredményes gazdasági együttműködéséhez elengedhetetlen egymás kölcsönös megismerése az előítéletek leküzdése érdekében – jelentette ki a Külügyminisztérium helyettes államtitkára vasárnap sajtótájékoztatón Egerben.

hirdetés

Hóvári János azt követően beszélt erről, hogy a magyar soros uniós elnökség keretében Kulturális sokszínűség, érdemi párbeszéd – Hídépítés Európa és az arab-muszlim világ között címmel nyolc arab ország, illetve Magyarország, Lengyelország, valamint az Egyesült Államok képviselőinek részvételével kétnapos konferenciát rendeztek Egerben.

Mint elmondta, Európa “szomszédja” az arab világ – a Közel-Kelet és Észak-Afrika alkotta térség -, ahol a világ tőkéjének jelentős része koncentrálódik. A párbeszéd Magyarországnak azért is érdeke – fűzte hozzá -, mert az elmúlt másfél évtizedben évente 5-10 százalékkal növelte kivitelét a térségbe.
A mostani konferencia a kezdete lehet egy folyamatnak, amelynek keretében Magyarország hídszerepet tölthet be Európa és a muszlim világ között – mondta a helyettes államtitkár.

Fodor Sándor arabisztika professzor arról beszélt, hogy egymás megismerése esetén kevesebb volna a konfliktus a két kulturális közeg között. Annál is inkább, mert – mint mondta – az iszlám “nemes kultúra”, nem a terrorizmus kultúrája.

Ha tanulunk egymástól, muszlimok és nem muszlimok együttesen teszünk egy lépést egy jobb világ felé – mondta.

Habis László, Eger fideszes polgármestere a világgazdasági fórumok helyszínére utalva úgy fogalmazott, hogy a hevesi megyeszékhely bizalomépítő tanácskozások sorát rendezve “a keresztény-muszlim párbeszéd Davosává” válhat.