Ez is megeshet az EU-ban: magyar, ezért nem szavazhatott

A kora esti órákban kapott jogerős végzést a révkomáromi járási bíróságtól, hogy nem adhat le szavazatot a szlovákiai választásokon – közölte az MTI-vel szombaton az érintett Fehér István, aki korábban felvette a magyar állampolgárságot és ezért a hatóságok szerint elvesztette szlovák állampolgárságát.

hirdetés

Fehér István elmondta, a két és fél oldalas bírósági határozatban szerepel, hogy a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye. Rámutatott, hogy a szlovák alkotmány szerint csak úgy szűnhet meg szlovák állampolgársága, ha arról önként lemond. Ez a döntés ellentétes az alkotmánnyal és a Fico-féle törvényeken alapul – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint először a saját választókörzetébe küldték vissza, hogy szerezzen igazolást arról, hogy ott nem engedték szavazni, majd ezzel fellebbezzen a járási választási bizottságnál. A helyi választókörzetben nem kapott igazolást az akadályoztatásról, azonban korábban kérte, hogy írják vissza a névjegyzékbe. Miután ezt már a szavazás napja előtt írásban elutasították, ennek a határozatnak a felülvizsgálatát kérte szombaton a bíróságtól.

A révkomáromi Selye János Gimnázium földrajztanáraként dolgozó Fehér István szombaton az MTI-nek elmondta: csütörtökön tanítási órára jött be két egyenruhás rendőr a személyi igazolványáért és az útleveléért. Miután elmondta, hogy a szlovák alkotmány szerint csak úgy szűnhet meg szlovák állampolgársága, ha arról önként lemond, erre pedig nem hajlandó, a rendőrök távoztak az iskolából.

Szombaton Révkomárom 26-os számú választókörzetében a magyar állampolgárságot felvett Boldoghy Olivér sem adhatta le szavazatát az előre hozott választásokon, miközben felesége és lánya akadálytalanul szavazhatott. A férfivel szlovák személyi igazolványának átadása után közölték, hogy nincs benne a választói jegyzékben.