Ezt is megértük: orosz kézben az AS Monaco

Az orosz milliárdos Dmitrij Ribolovljev érdekeltségébe tartozó Monaco Sport Invest (MSI) többségi tulajdont szerzett a jelenleg a francia labdarúgó-bajnokság második vonalában érdekelt AS Monacóban.

hirdetés

A cég, amely a részvények 66,67 százalékát szerezte meg, az elkövetkező négy évben mintegy 100 millió eurót tervez befektetni – közölte honlapján a klub.

A maradék bő 33 százaléknyi részvényt a hercegség érdekeit képviselő társaság (Association sportive de Monaco Football Club) ellenőrzi.

II. Albert herceg a közelmúltban találkozott a Monacóban élő Ribolovljevvel, aki a Forbes magazin szerint a világ 93. leggazdagabb embere, és az uralkodó utóbb üdvözölte a megállapodást.

“Ez új fejezetet nyit a hercegség számára oly drága futballcsapat történetében. Kívánom, hogy az együttes fokozatosan visszanyerje erejét, melynek révén a múltban Monaco sportéletének éke volt” – fogalmazott II. Albert.

Ribolovljev számára – amint azt megjegyezte – “a tranzakció nem csupán tulajdonszerzés volt, hanem egy új, hatékony együttműködés kezdete”.

Az AS Monaco 34 évnyi élvonalbeli tagság után idén visszacsúszott a másodosztályba, ahol szintén nagyon gyengén szerepel: 18 forduló alatt mindössze egy győzelmet könyvelhetett el.

Az 1924-ben alapított hercegségbeli klub hétszer nyert bajnokságot és ötször kupát Franciaországban, emellett 1992-ben a KEK-ben, 2004-ben pedig a Bajnokok Ligájában döntős volt.