Fehér Házi szóvivők szerint Obama tudott a kémügyről

Barack Obama elnök tudott a kémek ügyében folyó vizsgálatról, amikor a múlt héten Dmitrij Medvegyev orosz elnököt fogadta a Fehér Házban – mondta helyi idő szerint kedden Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

hirdetés


Gibb hozzátette: azt nem tudja, hogy az elnök tudott-e arról, hogy küszöbön állnak az őrizetbe vételek. Tommy Vietor fehér házi szóvivő szerint Obama nem tudta, mikorra tervezik az elfogásokat. Gibb szerint a műveletet a rendvédelmi szervek irányították, nem pedig az elnök, akit tájékoztattak róla. A washingtoni igazságügy-minisztérium hétfőn jelentette be, hogy tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

A hírszerző csoport az amerikai hatóságok gyanúja szerint erősen fedett küldetést teljesített Oroszország megbízásából az Egyesült Államok területén.

Barack Obama amerikai elnök – noha egy keddi sajtóértekezleten feltették neki a kérdést – nem volt hajlandó kommentálni a kémügyet.

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte: Washington az orosz kémhálózat leleplezése ellenére folytatja a diplomáciai együttműködést Moszkvával a kétoldalú kapcsolatokban elért eredmények megszilárdítása érdekében.