Félbeszakadt a mentés a chilei bányában néhány órára

Félbeszakadt a mentés a chilei Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, ahol bányaomlás következtében augusztus 5-én 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben. Néhány órás szünet után azonban helyi idő szerint szerda este a munkálatokat felújították.

hirdetés

A rendkívül hosszadalmasnak, mintegy 3-4 hónaposnak jósolt mentés – amelyet ausztrál, illetve német műszaki segítséggel a Codelco chilei állami vállalat végez – hétfőn kezdődött, szerdán azonban néhány órára félbeszakadt. A munkálatokat irányító mérnök elmondta, hogy az alagútfúrást 20 méter mélységben azért hagyták abba, mert az eddig átfúrt kőzetben bizonyos geológiai rendellenességeket észleltek.

A mérnök azonban bizakodóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy hamarosan úrrá lesznek a felmerült problémán. Nem sokkal később már arról számolt be, hogy a helyzet konszolidálódott, és folytathatták a fúrást. Eddig 30 méter mélységig jutottak.

A tervek szerint a 700 méteres mélységig egy 66 centiméter átmérőjű alagutat fúrnak, és azon igyekeznek majd a mélyben rekedt bányászokat a felszínre hozni. A fúrási munkálatok azonban legkevesebb 100 napig tartanak, és azt követően kezdődhet meg a tényleges felszínre hozatal, amely szakértők szerint minden egyes bányász esetében mintegy 3 órát vesz igénybe.

A mentéssel párhozamosan a legfőbb feladat az, hogy biztosítsák a szerencsétlenül járt bányászok megfelelő fizikai és mentális állapotának fenntartásához szükséges feltételeket.