“Mindenki számára legyen érték a gyermek”

Az esős, borongós időjárás ellenére szép számmal megjelentek a Tettyén a Nagycsaládosok Országos Egyesülete  (NOE) hagyományos, országos őszi találkozóján. Soltész Miklós államtitkár megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy mindenki számára legyen érték a gyermek, a kormány politikájában ezt kívánja hangsúlyozni.

hirdetés


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint nagycsaládos szülőként sokszor felteszik nekik a kérdést: ilyen korszakban ennyi gyermeket vállalni, miért? Soltész Miklós szerint erre a pécsi rendezvény is választ ad: „mindegy milyen idő van, megmutatjuk, ez a nemzet él”. A kormány eddigi lépései a gyermekek és gyermekvállalás érdekeit szolgálták, s ezt követően is így tesznek – mondta.

Soltész újságírókkal közölte, a kilakoltatási moratórium kiterjesztésével otthonukban védték meg a családokat, a gáz- és távhőtámogatás meghosszabbítása is rendkívül fontos volt, szintén lényeges elem a gyes idejének három évre való visszaállítása is a családok érdekében. Megjegyezte, több lépcsőben tervezik bevezetni a családokat segítő adórendszert, amely a több gyermeket vállalók számára lesz kedvező. Hazánk 2011-es EU-s elnöksége során pedig a család- és a népesedéspolitikára, a fogyatékos ügyre is hangsúlyt kívánnak fektetni – emelte ki az államtitkár.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntőjében kitért arra, hogy az összejövetel Pécsett történő megrendezéséhez hozzájárult az is, hogy Európa Kulturális Fővárosa idén a baranyai megyeszékhely, s nagycsaládosok rendezvényével gazdagodott az EKF-program. Hozzátette: manapság sokszor emlegetik az értékek devalválódását, de a válságban lévő értékek között a gyerekvállalást, a nagycsaládot nem említik, ez azt jelzi: nagy a baj. Szerinte ezért is kell fellépni a nemzetfogyás ellen. A városvezetés feltett szándéka az, hogy Pécs olyan várossá váljon, ahol a gyermekeknek jó élni, a családokat megbecsülik, a nagycsaládnak pedig tekintélye van a helyi közösség életében.

Székely Hajnalka, a NOE elnöke szerint a találkozó demonstráció is azon kijelentés mellett, miszerint „családban élni jó, nagycsaládban élni még jobb”. A gazdasági válság súlyosan érintette a családokat, a családi pótlék összege évek óta nem változott, nem követi az inflációt, ez nehezíti a helyzetüket. Az egyesület elnöke szerint ezért is lenne lényeges az otthonteremtés elősegítése, a lakásfenntartási támogatások emelése, de az is fontos szempont lenne, hogy a több gyermeket vállaló édesanyák ne veszítsék el állásukat.

Miután Sámson László, az eseményt szervező Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület elnöke is köszöntötte a családokat, átadták a NOE Ezüst bölcső-díját a Pécsi Nemzeti Színháznak, amelyet Simon István igazgató vett át.