Felháborodás követte az alelnök szavait

Mélységesen felháborította a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetőket és az ellenzéki csoportokat Omar Szuleimán alelnök kedden tett kijelentése, miszerint fennáll a katonai puccs veszélye, amennyiben tovább folytatódnak az utcai megmozdulások, és nem sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni az ellenzéket.

hirdetés

Szerdán, a Hoszni Mubarak ellen irányuló egyiptomi népfelkelés 16. napján ismét ezrek gyűltek össze a kairói Tahrír téren. “Nem megyünk el addig, amíg ő nem távozik” – skandálták a tiltakozók.

Mubarak távozását illetően korábban felmerült az az ötlet, hogy a folyamat felgyorsítható lenne, ha az államfő befeküdne egy németországi klinikára. “Köszönjük a német ajánlatot, de az elnöknek nincs szüksége orvosi kezelésre” – reagált a felvetésre Szuleimán egy szerdai interjúban.

Omar Szuleimán egyiptomi alelnök kedden lapfőszerkesztőkkel beszélgetve kijelentette, hogy a kairói Tahrír téren zajló tüntetések “nem viselhetők el a végtelenségig”, a válságnak mihamarabb be kell fejeződnie. Szó sincs a hatalom végéről, és Hoszni Mubarak elnök nem most rögtön fog távozni. A hatalom tárgyalni akar a demokratikus reformokat követelő tüntetőkkel – mondta, hozzátéve: “nem rendőri eszközökkel akarjuk kezelni az egyiptomi társadalmat”.

Az állami és független újságok főszerkesztőivel folytatott kerekasztal-beszélgetésen az alelnök figyelmeztetett: ha nem párbeszéddel történik a hatalomváltás, akkor erőszakosan, ami viszont kiszámíthatatlan és irracionális fordulatokkal jár.”Az ország érdekében nem akarjuk ez utóbbit” – jelentette ki a Mena hírügynökség szerint. Megjegyezte, hogy az erőszakos hatalomátvétel alatt nem katonai puccsot ért, hanem egy olyan erő hatalomra kerülését, amely nincs erre felkészülve.

Szuleimán beszámolt arról, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz köthető szélsőségesek is vannak azon több ezer ember között, aki a káoszt kihasználva megszökött az ország börtöneiből. Olyan dzsihádistákról van szó, akik nem mondtak le ideológiájukról, illetve az erőszak alkalmazásáról – mondta.

Az egyiptomi hírszerző szolgálatok éveken át rengeteg energiát fektettek abba, hogy elérjék más országoknál egyiptomi szélsőségesek kiadását, olyan emberekét, akik külföldön elszegődtek különböző terrorszervezetekhez, köztük az al-Kaidához. Nagy veszélyt jelentenek a társadalomra ezek a szökevények, ismét el kell őket fogni, és bebörtönözni – tette hozzá.