Feljelentést tett az ÁSZ a budapesti Közraktárak ügyében

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Országos Rendőr-főkapitányságon, mert a budapesti Közraktárak projekt PPP konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

hirdetés

Az ÁSZ csütörtöki közleménye szerint a számvevőszék elvégezte a fővárosi önkormányzat költségvetési és pénzügyi egyensúlyi helyzetének elemzését, a költségvetés-tervezés és a zárszámadás-készítés folyamatában kialakított belső kontrollok működésének 2011. évi ellenőrzését. Hozzátették: ezzel összefüggésben a számvevők által feltárt tények megalapozzák bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A tájékoztatás szerint az ÁSZ-nak a rá vonatkozó törvény szerint ilyen esetben haladéktalanul meg kell keresnie az illetékes hatóságot.

A szervezet jogi osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett kísérletének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést.

A fővárosi önkormányzat szerdán nyilvánosságra hozott fehér könyve is tartalmazza a CET – Közraktárak ügyét mint Budapest egyik legsúlyosabb problémáját. A kötetben szerepel, hogy az összes projektköltség 30,8 millió euró, amelyből a beruházó Porto kft. mindössze 3,1 millió eurót vállalt, a maradék 28,4 millió eurót pedig az MKB-tól vette fel projekthitelként. A főváros a közvetlen megállapodásban a teljes tőketartozás megtérítésére kötelezettséget vállalt arra az esetre, ha a Porto kft. nem tudná a hitelösszeget a főváros által nem ismert finanszírozási szerződés alapján rendezni – derül ki a gyűjteményből.

A fehér könyv azt is jelzi: a főváros korábbi vezetésének nevében a kiemelt fejlesztések bizottsága (kfb) arra is kötelezettséget vállalt, hogy ha a beruházó súlyos szerződésszegése miatt a főváros felmondaná a szolgáltatási szerződést, egy összegben 30 napon belül kifizeti az MKB-nak a teljes hitelösszeget.

A Tarlós István főpolgármester által bemutatott kötetből az is kiderül: az ügyben az ÁSZ korábban megállapította, hogy a kfb elnöke kellő felhatalmazás hiányában írta alá a szerződéseket; a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig azt az állásfoglalást tette a projekt vizsgálata után, hogy a főváros térítésmentes kötelezettségvállalása kimeríti a tiltott állami támogatás fogalomkörét.

A kötet kitér arra is, hogy a főváros a városi főügyészségnek címezve büntetőfeljelentést tett ismeretlen személy vagy személyek különösen jelentős kárt, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szándékos és gondatlan magatartása miatt, mert a közbeszerzési eljárás során szándékosan olyan társaságot választottak ki – feltehetőleg irányított közbeszerzési eljárás során -, amely ismeretlen tulajdonosi körrel, referencia és tőkeerő nélkül veszélyt jelent a beruházás sikeres kivitelezésére.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott, mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján hétfőn még azt közölte az MTI-vel, hogy várhatóan november közepén nyílik meg a komplexum, “ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel”.