Felszámoltak Milánóban egy 250 fős romatelepet

Felszámoltak az olasz hatóságok kedden délelőtt Milánóban egy 250 lakosú romatelepet. Több mint 100 bódét és sátrat bontottak el a hatóságok a telepen, ahol már kritikus volt a higiénés helyzet. Az intézkedés incidens nélkül zajlott le.

hirdetés

A hatóságok Rómában is arra készülnek, hogy fellépjenek az illegális cigánytelepek ellen: Gianni Alemanno polgármester 200 romatelep felszámolását tervezi az olasz fővárosban és környékén. Erről azt követően született döntés, hogy két héttel ezelőtt egy hároméves gyerek meghalt egy illegális romatelepen keletkezett tűzben. A polgármester adatai szerint mintegy 2000 ember – a romák mellett több törvénytelen bevándorló – él Rómában illegális telepeken.

Gianni Alemanno polgármester hétfőn Párizsban a francia bevándorlásügyi miniszterrel, Eric Bessonnal tárgyalt a romakérdésről. A megbeszélésen a római polgármester amellett érvelt, hogy az Európai Unióban lehetővé kellene tenni akár uniós állampolgárok kitoloncolását is, ha súlyos jogsértést követnek el. Ezenkívül szerinte olyan szabályokat kellene bevezetni, amelyek megakadályoznák, hogy ezek az uniós polgárok visszatérjenek abba az országba, ahonnan kiutasították őket.

A Berlusconi-kormány 2008-ban egész Olaszországra kiterjedő romaösszeírást hajtott végre. Ezt követően több tucat illegális romatelepet számoltak fel Rómában, Nápolyban és Milánóban. A római érvelés szerint a számlálás nem etnikai alapon történt. A célja az volt, hogy az illegális bevándorlókat feltérképezzék és kiutasítsák, hogy javítsanak az országban legálisan tartózkodók helyzetén.