Féltékenység áll az ámokfutás hátterében?

Feltehetően féltékenységi dráma áll a dél-németországi Lörrachban történt vasárnap esti ámokfutás hátterében – derül ki hétfői jelentésekből. Mint a baden-württembergi város ügyészségének képviselője a ZDF televízióban elmondta: a tettes egy 41 éves ügyvédnő.

hirdetés

Nemrég költözött be abba a bérházba, amelyben az ámokfutás előtti percekben robbanás történt, majd tűz ütött ki. Ezután az utcán, majd a St. Elisabeth kórházban kezdett lövöldözni. A nő lakásában a tűzoltók egy férfi és egy 5 éves gyerek holttestére bukkantak.

A rendőrség megállapítása szerint az ámokfutó nő korábbi élettársáról és közös gyermekükről van szó. Az ámokfutásban egy ápoló és maga az ámokfutó is meghalt, többen megsérültek.

Az egyelőre nem világos, hogy halálukat a robbanás okozta-e, vagy pedig azok a lövések, amelyeket fültanúk még a robbanás előtt hallani véltek a szóban forgó ház egyik lakásából.

A robbanás után a bérházból lőfegyverrel a kezében kirohanó asszony rálőtt két járókelőre, könnyebben megsebesítve őket. Ezután behatolt a St. Elisabeth kórházba, és vadul lövöldözni kezdett, súlyosan megsebesítve egy szolgálaton kívül lévő rendőrt. Ezt követően az emeleten lévő szülészeti osztály felé vette az irányt, s a nála lévő késsel agyonszúrt egy ápolót, aki éppen vacsorát osztott a pácienseknek. Az időközben riasztott és a helyszínre érkező rendőrökre tüzet nyitott, azok ezt viszonozták, és lelőtték az ámokfutót.

Mint Dieter Inhofer ügyész az n-tv hírtelevíziónak elmondta, a tettesnél egy automata sportpisztolyt és számos tölténytárat találtak. Így a hatóságok abból indulnak ki, hogy az ámokfutó nagyszabású vérengzésre készült, amelyet a rendőrök határozott fellépésével sikerült megakadályozni.

A lörrachi ámokfutás mérlege: négy halott, egy súlyos és két könnyebb sebesült. A lakástűz következtében a bérház lakói közül 17 személy szenvedett füstmérgezést.

Az n-tv adásában megszólaltatott Klaus Winkeldorf jogi szakértő szerint Németországban mintegy 10 millió lőfegyver van fegyverviselési engedéllyel rendelkező személyek birtokában. Ezen kívül a hatóságok további 30 millió illegálisan tartott lőfegyverrel számolnak. Németországban az utóbbi években több ámokfutás történt, a vérengzések több tucat ember életét követelték. Ennek nyomán a parlament szigorította a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat.