Fidesz: az együttműködési nyilatkozat az emberek akaratának elismerése

A nemzeti együttműködés nyilatkozatának elfogadásával az országgyűlés az emberek akaratát ismerte el, ezért ott a helye, ahol az emberek gyakran megfordulnak, vagyis a közintézményekben – reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az ellenzéki bírálatokra.

hirdetés

“A magyar emberek egy új rendszert alapítottak az országgyűlési választáson. Ez akkor is így van, ha az ellenzéki pártok ezt mind a mai napig képtelenek elfogadni” – fogalmazott Szijjártó Péter. Szombaton a Jobbik és az MSZP is bírálta azt a kormányhatározatot, amely szerint jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben.

A Jobbik szerint a “rossz emlékezetű forradalmi munkás-paraszti korszakot” idézi a kormány pénteken kihirdetett döntése. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a Jobbik eleinte tréfának vélte a politikai nyilatkozat kifüggesztéséről szóló kormányhatározatot, amely a párt politikusait arra az időre emlékezteti, amikor “Lenin, Sztálin, Rákosi és Kádár arcképei mellett hirdettek hasonló dokumentumokat”.

Az MSZP országgyűlési frakciójának szombati közleményében pedig az áll, hogy Magyarországon Horthy Miklós és Rákosi Mátyás, Romániában pedig Nicolae Ceausescu élt hasonló módszerekkel. Az MSZP szerint a kormányhatározat nem más, mint “Orbán Viktor lemondólevele a nyugati civilizációról”, a demokrácia helyett a hivatalos álláspontot kötelezővé tevő, az ellenvéleményt megtorló totális rendszer kiépítésének szimbolikus lépése.

Az LMP még pénteken a kormányhatározattal kapcsolatban azt közölte: a kormány hűségnyilatkozatot követel a független állami intézményektől, amikor arra szólítja fel azokat, hogy tegyék ki a falaikra a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. A párt szerint a nyilatkozat közzétételére vonatkozó kormányzati szándék a XX. századi magyar történelem legrosszabb korszakait idézi. A nem központi kormányzati szervek esetében a kormányhatározat ugyan nem teszi, nem is teheti kötelezővé a nyilatkozat közzétételét, ám felkéri azok vezetőit, hogy ők is gondoskodjanak a közzétételről – tették hozzá.

A pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat azt mondja ki, hogy a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetője által meghatározott méltó, a középület sajátosságainak megfelelő, jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot.

A kormányhatározat melléklete a kihelyezés módját is meghatározza. E szerint a színes formátumban, méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű nyilatkozatot legalább 50×70 centiméter méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni. A nyilatkozat hozzáférhetőségéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondoskodik, az a minisztérium honlapjáról is letölthető – ahogy a melléklet fogalmaz – a megfelelő minőségű nyomtatáshoz alkalmas formátumban. A melléklet rögzíti azt is, hogy a kihelyezett nyilatkozat megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell.