Fidesz: egy jó alkotmánynak ki kell fejeznie a nemzet összetartozását

Egy jó alkotmánynak ki kell fejeznie a nemzet összetartozását, tükröznie kell a nemzet múltjának örökségét, a jelen célkitűzéseit, és az állam jövőbeni tevékenységének alapjául szolgáló értékeket – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz vezérszónoka az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat keddi általános vitájában.

hirdetés

Közölte: az alkotmánykoncepció vitájának célja, hogy a parlamenti pártok megkíséreljenek egyetértésre jutni az új alkotmány alapjául szolgáló alkotmányozási elvekről, ha ez nem sikerül, akkor pedig legyen mindenki számára egyértelmű, mi az, amiben a pártok egyetértenek és mi az, amiben nem.

Beszélt arról, hogy mind az alkotmány koncepciójának, mind pedig az alkotmány szövegének elfogadásához valamennyi országgyűlési képviselő legalább kétharmadának igen szavazata szükséges. Az alkotmányt az Országgyűlésnek kell elfogadnia, népszavazáson azt nem szükséges megerősíteni – tette hozzá. Szerinte az alkotmányozás folyamatában a lehető legszélesebb párbeszéd indokolt, azonban nincs szükséges népszavazásra.

A fideszes képviselő valótlannak nevezte azt az állítást, hogy a kormánytöbbség csökkentette az alkotmánykoncepció elfogadásához szükséges szavazatarányt. Hozzátette, az ellenzék azt hangoztatja, hogy a kormány hatályon kívül helyezte az 1995-ös szabályt, mely a koncepció elfogadásához négyötödös többséget írt elő. A valóság az, hogy a négyötödös rendelkezés 1998-ban hatályát vesztette – jelentette ki.

A jelenlegi parlament egyértelmű eljárási szabályok szerint valamennyi alkotmányos feltételnek és a nemzetközi gyakorlatnak eleget téve fogja az ország új alkotmányát elfogadni – közölte. A fideszes képviselő szerint nem érv az új alkotmány elfogadásával szemben, hogy nincs alkotmányozási kényszer. Egy demokratikus országban egy törvény elfogadásának indoka soha nem a kényszer, hanem a szükség – közölte. Gulyás Gergely szerint az alkotmányozás folyamatától távol maradó képviselőknek felelniük kell tettükért a választópolgárok előtt. Úgy fogalmazott: nincs annál antidemokratikusabb álláspont, minthogy egy parlamenti frakció azért nem képviselteti magát egy vitában, mert előzetesen nem kap garanciát arra, hogy a kisebbségi véleményt a vita végén a többség a sajátjaként fogadja el.

“Mikor a szocialisták hazugsággal nyertek választást, majd egy hazug miniszterelnököt lelepleződése után hatalomban tartottak, és eközben az alkotmányos alapjogokat gyakorló tiltakozó polgárokkal szemben állami erőszakot alkalmaztak, a Fidesz és a KDNP még ezt követően is képviseltette magát valamennyi vitában” – jelentette ki. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra: az ellenzék hosszú ideje vitatja az új alkotmány módosíthatóságával kapcsolatos rendelkezését, mely a jövőben csak két egymást követő Országgyűlés jóváhagyása esetén tenné lehetővé az alaptörvény megváltoztatását. E kérdésben a kormánypártokon belül is voltak viták – tette hozzá. Közölte: személyes meggyőződése, hogy ez a megoldás az új alaptörvény túlzott és felesleges bebetonozását eredményezné.