Hamarosan kezdődik a privatizációs szerződések felülvizsgálata

Ha az Országgyűlés elfogadja kormánypárti képviselők indítványát, rövid időn belül megkezdődhet a privatizációs szerződésekben foglalt környezet- és természetvédelmi előírások betartásának kormányzati vizsgálata. Ezt a fideszes Papcsák Ferenc, a határozati javaslat egyik beterjesztője közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, lehetségesnek nevezve azt is, hogy az állam akár visszavegye a vállalt környezetmegóvást be nem tartó társaságokat.

hirdetés

A képviselő azt mondta, a vizsgálattal az a céljuk, hogy azok, akik nem tartották be a vállalt környezetmegóvást – akár peres úton is, de – megtérítsék az okozott kárt. Papcsák Ferenc azt is lehetségesnek nevezte, hogy adott esetben az állam visszavegye az ilyen társaságokat.

Hozzátette, elsősorban nehéz- és vegyipari cégeket vizsgál majd a kormányzat.

Papcsák Ferenc – a kereszténydemokrata Pálffy Istvánnal és Nagy Andorral közös – javaslatának szükségességét azzal indokolta, hogy az elmúlt években egyre több olyan ügy került nyilvánosságra, amelyben látható volt, hogy a privatizált állami, önkormányzati vagyon új tulajdonosai nem fordítottak elegendő forrást a vagyonértékesítési szerződésben foglalt környezet- és természetvédelmi kötelezettségek teljesítésére, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyták ezeket a rendelkezéseket. Példaként a kolontári vörösiszap-katasztrófát, valamint a Németbánya melletti bauxitbánya rekultivációjának elhanyagolását említette.

Tájékoztatása szerint első körben – az Állami Számvevőszék bevonásával, illetve tájékoztatásával – azon gazdasági társaságok privatizációs dokumentumait vizsgálnák – az abban foglalt környezeti előírásokra figyelemmel -, amelyek 1989. január 1. és 2010. május 29. között szerződtek az ÁPV Rt.-vel. Összesen több mint 1800 cégről van szó. A másik csoportba az önkormányzati tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek 1990. szeptember 30. és 2010. október 3. közötti értékesítése tartozik – ismertette, hozzáfűzve, hogy utóbbiak esetében a parlament arra kérné a kormányt, tekintse át, célszerű-e ezeket a kontraktusokat vizsgálni, és ha igen, milyen körben.

Ha a vizsgálat indokolja – folytatta -, a kormánynak 2012. június 30-ig be kellene nyújtania egy törvényjavaslatot az eredményekről, az értékesítés jövőbeni szigorúbb előírásairól.

A fideszes politikus mindemellett – kérdésre válaszolva – úgy fogalmazott, “nem ördögtől való” általában áttekinteni privatizációs szerződéseket, vagy értékesített cégeket visszavásárolni.

Papcsák Ferenc a tájékoztatón beszámolt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak az alumíniumipar privatizációjával kapcsolatos vizsgálata eddigi eredményeiről is. Eszerint a Mal Zrt. korábban az ÁPV Rt.-vel azt közölte, hogy a privatizációs szerződésben vállalt környezetvédelmi feladatok teljesítésére 2009-ig 4,4 milliárd forintot költött. A vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy a tényleges ráfordítás 1,2 milliárd forint volt – tette hozzá, kijelentve: nem zárható ki, hogy a Mal által vállalt környezetvédelmi kötelezettségek elmulasztása hozzájárult a kolontári iszapkatasztrófa bekövetkeztéhez.