Fidesz: nemzeti kézben kell maradnia a gyógyszerellátásnak

Nemzeti kézben kell maradnia a lakossági gyógyszerellátás rendszerének a Fidesz szakpolitikusa szerint. Heintz Tamás csütörtökön azt mondta: az egészségügyi salátatörvény-javaslat, amelynek általános vitája szerdán zajlott az Országgyűlésben, éppen ezt a célt szolgálja.

hirdetés

A kormánypárti képviselő szerint egyrészt azért jó, ha a patikarendszer családi vállalkozásban működik, mert stratégiai ágazatról van szó, másrészt így jobb a személyi kapcsolat a patikus és a beteg között, továbbá a befizetett adó is helyben marad. Heintz Tamás azt mondta, az alapellátás erősítése a gyógyszerellátás biztosításával, a kistelepülések gyógyszerellátásának elősegítésével valósítható meg.

A politikus úgy értékelte, hogy a patikaliberalizáció országosan egyenlőtlen gyógyszertáreloszlást és ezáltal ellátatlan területeket hozott magával. Mint mondta, az MSZP-SZDSZ-kormányzat a patikaliberalizációs törvény bevezetésekor a hozzáférés javulását, az esélyegyenlőség megteremtését hirdette, ám az éppen ellenkező hatást váltott ki.

A forgalom áttevődött a nagyvárosok patikáiba, így a kistelepülések gyógyszertárai tönkrementek, vagy jelentős veszteséggel üzemelnek – tette hozzá.