Filozófuspályázatok: újabb feljelentést tesz Budai

Újabb filozófuspályázat ügyében tesz feljelentést az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula ezt pénteki budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, közölve: befejezte a filozófuspályázatok ügyében a vizsgálatot. A pályázatok kiemelt ügyészi felügyeletet kapnak.

hirdetés

A kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő kifejtette: az elmúlt hónapokban összesen hat pályázatot vizsgáltak, ezek közül kettő esetében azt állapították meg, hogy nem történtek jogszabálysértések, három ügyében már korábban büntetőfeljelentés született, a hatodikkal kapcsolatban pedig pénteken tesz feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen jogosulatlan gazdasági tevékenység végzése és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Utóbbi – mint mondta – Steiger Kornél nevéhez köthető, a támogatási összeg 88,9 millió forint. A politikus szerint ezen felhívás esetében “a helyzet kísértetiesen hasonlít” ahhoz a három pályázathoz, amellyel kapcsolatban már feljelentést tett. Külsős cégekbe szervezeték ki a munkákat, és jelentős összegeket kaptak azok, akik részt vettek benne; a témavezetők között van Bolonyai Gábor, Miklós Tamás és Bárány István – mondta, hozzáfűzve, hogy ők mindhárman az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, a jogszabályok alapján a közalkalmazott nem vehet fel megbízási díjat azért a munkáért, amelyet mint közalkalmazott végez el.

Budai Gyula közölte azt is: a legfőbb ügyészhez fordult a filozófuspályázatok ügyében, kérve, hogy az ügyészség folytassa le a nyomozást. Ennek oka az – folytatta -, hogy olyan jellegű politikai támadást intéztek ellene és hivatala ellen, amely alapján arra jutott, az ügyben egy olyan szervnek kell nyomoznia, amely rendelkezik megfelelő szakértelemmel, kapacitással. Polt Péter válaszában arról tájékoztatta, hogy a pályázatokkal kapcsolatban kiemelt ügyészi felügyeletet látnak el. A kormánybiztos elmondta, a két pályázat, amelyet “rendben találtak”, a Radnóti Sándor, illetve a Weiss János által fémjelzett. Megjegyezte, Radnóti Sándor “kicsit elhamarkodottan tette közzé azt a nyílt levelet, amelyben mindenféle kifogást fogalmazott meg a vizsgálatokkal kapcsolatban”.

Budai Gyula szólt arról a három felhívásról is, amelyek ügyében már korábban büntetőfeljelentést tett. Az első Borbély Gábor nevéhez köthető, a támogatási összeg 70,5 millió forint volt, a pénzt a Filozófiai Kutatóintézet pályázta meg, ennek ellenére a vizsgálatot nem az intézet folytatta le, hanem 16 külsős megbízási szerződést kötött különböző cégekkel azzal az indokkal, hogy a kutatóintézet nem rendelkezik megfelelő szellemi kapacitással – ismertette, hozzátéve, a pályázati dokumentációt áttanulmányozva azt tapasztalták, hogy a külsős gazdasági társaságokban ugyanazok találhatók, akik egyben a Filozófiai Kutatóintézet közalkalmazottjai, köztük annak igazgatója, Borbély Gábor. Az érintett cégek között van az a bt., amelynek vezető tisztségviselője Borbély Gábor, valamint egy olyan vállalkozás is, amelynek tisztségviselője Gábor György, aki ugyancsak a kutatóintézet közalkalmazottja. Ugyanígy érintett Gángó Gábor, valamint Szabó Rita, aki szintén közalkalmazott volt, de egyéni vállalkozóként számlázott, és vett fel a támogatási összegből – fejtette ki a kormánybiztos, emlékeztetve, hogy a törvény szerint a közalkalmazottak nem folytathatnak ilyen jellegű tevékenységet.

A másik két pályázattal összefüggésben január 21-én tett feljelentést Budai Gyula. A két tender közül az egyik, 90 millió forintos támogatású összeg projekt vezetője Vajda Mihály volt, és “ugyanígy külsős cégeket hoztak be a pályázat tekintetében”, mint az előbbi esetben – mondta, megjegyezve, hogy a pályázat során a projektvezető témafelelősöket jelölt ki, akik részesültek a 90 millióból, ugyanakkor az általuk behozott saját cégeik révén további plusz költségvetési forrást kaptak.

Köztük említette Gulyás Gábort – aki a Műcsarnok új vezetője -, Vajda Mihály lányát és unokáját. A másik, 53,9 millió forintos projekt vezetője Heller Ágnes volt, a témafelelősök között pedig ugyanazok találhatók, mint a fentebb említettek esetében, köztük Vajda Mihály – közölte. A kormánybiztos még mintegy tíz, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalhoz tartozó pályázatot vizsgál.

A Magyar Nemzet több számában is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével. A lap közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör. Heller Ágnes egy januári Magyar Narancsban megjelent interjújában felhívta a figyelmet arra: a Magyar Nemzet a cikke címében – “Félmilliárdot kutattak el Hellerék” – az ő nevével jelölte az állítólagos “hálózat” ténykedését. Leszögezte: “a pályázatok vezetői között vannak barátaim és vannak, akiket egyáltalán nem ismerek, vagy legfeljebb csak távolról”.