Fokozott ellenőrzéseket tartottak a Dunán

Fokozott ellenőrzéseket tartottak múlt héten a vízirendőrök a Dunán, kirívó szabályszegések ez idő alatt nem történtek, csupán szabálysértési eljárásokat indítottak többek közt ittas vezetés miatt és engedély nélkül horgászók ellen – mondta Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A rendőr alezredes szerint a kedvező eredmények megegyeznek a korábbi évek tapasztalataival. Elmondta azt is, hogy tavaly mindössze két halálos baleset történt, és reményét fejezte ki, hogy az idei szabályváltozások következtében ez a szám is csökken.

Az akcióban 228 vízirendőr vett részt, munkájukat 107, többek közt halászati őr, vízügyi ellenőr, katasztrófavédelmi munkatárs, természetvédelmi őr segítette.

Összesen 581 hajót, 103 gépjárművet és 834 embert ellenőriztek. Kilenc ember ellen szeszesital fogyasztása miatt, míg 18 ember ellen vízi közlekedéssel összefüggésben indítottak szabálysértési eljárást; engedély nélküli vezetés és érvénytelen üzemképesség miatt egy-egy, kötelező felszerelés hiánya miatt 4, okmány hiánya miatt 7, hajónaplóval, üzemidővel kapcsolatos problémák miatt 3, minimális személyzet hiánya miatt egy eljárás indult. Tíz horgász ellen is szabálysértési eljárást kezdeményeztek, mert vagy engedély nélkül horgásztak, vagy a kifogott hal mérete, mennyisége nem volt az előírásoknak megfelelő.

Összesen 21 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot 115 ezer forint értékben.

Az ellenőrzési akciót Európa belvízi hajóútjain tartották a víziközlekedés-biztonság fokozása és az egyéb bűncselekmények visszaszorítása érdekében az Aquapol szervezet együttműködésében.

Az Aquapol az Európai Unió tagállamainak és Svájc vízirendészeti szerveinek, belvízi hajózási hatóságainak és tengerparti rendészeti szerveinek szövetsége. Magyarország 2005 óta tagja a szervezetnek.

A közös ellenőrzési akciók során többek közt lopott hajókat, hamis okmányokat keresnek, a kikötők biztonságára ügyelnek, az illegális foglalkoztatást igyekeznek kiszűrni, az üzemidő, a biztonsági és képesítési előírások betartását ellenőrzik. Évente több nemzetközi akciót is tartanak, ebből kettőt a nyári hónapokban.