Földvédő mozgalmat hirdetnek a kisgazdák

Termőföldvédő mozgalmat indítanak a kisgazdák annak érdekében, hogy a parlament időben elfogadja azokat a törvényeket, amelyek biztosítják Orbán Viktor ígéretének teljesülését: amíg ő a miniszterelnök, addig egyetlen hektár magyar föld sem kerül külföldi kézbe – közölte Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület-Kisgazda Polgári Szövetségpárt országos elnöke szombaton Budapesten.

hirdetés

“A kormányváltás óta időnként mi, kisgazdák úgy érezzük, mintha kitakarásban lennénk” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a fideszes országgyűlési képviselő. Hozzátette ugyanakkor, hogy most egy össznemzeti ügyre akarják felhívni a figyelmet, mégpedig arra, hogy 2014. április 30-án lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma.

Ezt a tilalmat nem lehet meghosszabbítani – folytatta -, így egyetlen lehetőség van arra, hogy teljesüljön Orbán Viktor kormányfő ígérete, “amelyet mi nagyon jól megjegyeztünk”, vagyis hogy amíg ő miniszterelnök, addig egyetlen hektár sem fog külföldiek kezébe kerülni. Ez a lehetőség pedig azoknak a törvényeknek az elfogadása, amelyek garantálják, hogy “valóban magyar kézben maradjon a magyar föld” – jelentette ki a kormánypárti politikus.

A késedelem “roppant veszélyeket hordoz magában”, 2013-ban megjelenhet ugyanis Magyarországon az a tőke, amely befektetőként tekint a földre, nem pedig úgy, mint “az osztrák paraszt, hogy átjön a gépekkel, és meg is műveli a földet” – hívta fel a figyelmet Turi-Kovács Béla. A politikus szerint elképzelhető, hogy 2013-ban már köthetők olyan előszerződések, amelyek 2014. április 30. után lépnek hatályba, és mivel a polgári törvénykönyv engedi az előszerződéseket, “igen nehéz lesz azokat a jogi fogódzókat megtalálni”, amelyek érvényteleníthetik ezeket a megállapodásokat.

Ezért azt kérik az illetékes minisztériumoktól, hogy készítsék el azokat a törvénytervezeteket, amelyek a termőföld, a kis- és középbirtok védelméről, a teljes körű és tulajdonon alapuló szövetkezés lehetőségeiről, egy széles körű szociális földprogram elindításáról, valamint a magyar feldolgozóipar helyreállításához szükséges döntésekről szólnak, továbbá tartalmazzák a mezőgazdasági áruk piacát érintő intézkedéseket. Mindennek érdekében a kisgazdák mozgalmat indítanak.

A képviselő szerint tévedés, hogy az új alaptörvény megvédi a termőföldet, mert az alkotmány lehetővé teszi ugyan a föld megvédését, de jogszabályok hiányában ez nem lehetséges.

Turi-Kovács Béla kitért arra is, hogy időben meg kell hozni a szükséges jogszabályokat, mert “ha rohamléptekben próbálunk elfogadni törvényeket, akkor (…) azokat az Európai Unió ízekre fogja szedni”. “Ezt a harcot meggyőződésem szerint 2013-ban kell megvívni” – mondta.

Szavait azzal zárta, hogy a termőföld védelmében nincs kompromisszum, Magyarországon “nem lesz ősiség, és Magyarországon hitem szerint nem lesz olyan túlzott nagybirtok sem, amely uralhatná a magyar vidéket”.