Folytatódnak az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó tárgyalások

Ma folytatódnak az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó egyeztetések az egészségügyi államtitkárságon. A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) veszprémi és pécsi alapszervezete felhívta a figyelmet: a szakmának a megjelölt követeléseket a szükséges minimumfeltételnek kell tekintenie, nem alku tárgyaként. Bélteczki János, a MOSZ elnöke az új katasztrófa-egészségügyi szabályozás módosításáról is tárgyalna.

hirdetés

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ma ismét hivatalában fogadja a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és az egészségügyben dolgozó köztestületek képviselőit.

Múlt csütörtökön az első egyeztetés után az államtitkár azt mondta: az orvosokat és a szakdolgozókat egyaránt érintő fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek az egészségügyben. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke úgy nyilatkozott: a bértárgyalások alapjához, hangulatjavító intézkedésekhez elegendő az egészségügyi államtitkár által megnevezett több tízmilliárd forintos forrás.

Kedden a MOSZ veszprémi és pécsi alapszervezete a nevükben is tárgyaló MOSZ, illetve az MRSZ képviselőihez írt felhívásban hangsúlyozta: kompromisszumot csak a bérrendezés ütemezésével kapcsolatban tudnak elfogadni.
Bélteczki János, a MOSZ elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: a tagok, illetve tagszervezetek véleményét komolyan veszik.

A Magyar Nemzet keddi cikkére – miszerint a MOSZ az Európai Bírósághoz fordul, ha a döntéshozók nem vonják vissza azt a módosítást, amely például tömeges felmondás esetén munkára kényszeríthetné az orvosokat – reagálva Bélteczki János azt mondta: szeretnék, ha sikerülne “házon belül” megoldani a problémát. Ezért a MOSZ már el is küldte módosító javaslataikat, hogy az egészségügyi kormányzattal folytatott tárgyalásokon közösen dolgozzanak ki egy valódi katasztrófavédelmi szabályozást.