GfK: enyhül a lakosság pesszimizmusa

A válság nem befolyásolta érdemben a megtakarítási szerkezetet, a lakosság továbbra is a bankbetétet preferálja világszerte; a megtakarítási várakozások terén mérséklődött a pesszimizmus – derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb Befektetési Barométer tanulmányából, amelynek elkészítéséhez az idén márciusban 11 ország több mint 11 ezer lakosát kérdezték meg.

hirdetés

A GfK Hungária igazgatója elmondta: tízből három európainak egyáltalán nincs megtakarítása. Ez az arány a kontinens nyugati felén némileg kedvezőbb (27 százalék), a közép-európai régióban azonban számottevően magas (74 százalék).

A térségben a lengyeleknél és a magyaroknál a legnagyobb a megtakarítással nem rendelkezők aránya, 74 százalék. Az Egyesült Államokban a döntő többség rendelkezik pénzügyi megtakarítással.

A háztartások vagyoni helyzetének vizsgálatából kiderült: az európaiak 49 százalékának kevesebb, mint 25 ezer eurós vagyona van (ingatlanok nélkül), 9 százalékuk vagyona 25-50 ezer euró közötti, 4 százalékuk pedig 50 ezer eurót meghaladó vagyonnal rendelkezik. A közép-európai régióban a háztartások 27 százaléka nyilatkozott 5 ezer euró alatti magánvagyonról, Magyarországon 17 százaléka. A magyarok 7 százaléka 5-15 ezer, 1 százaléka pedig 15-25 ezer eurónak megfelelő megtakarítással rendelkezik, és 1 százalék nyilatkozott ennél is magasabb vagyonról, összesen a lakosság 26 százalékának van valamilyen nagyságú magánvagyona.

Európában a megtakarításokkal rendelkező lakosság háromnegyede bankbetétben tartja a pénzét, a második helyen az életbiztosítások szerepelnek (43 százalék). Részvényekben és részvényalapú befektetési alapokban az európaiak 29 százaléka gyarapítja megtakarítását, nyugdíjalapokban egynegyedük, kötvényekben pedig 12 százalékuk.

Magyarországon az összes megtakarítással rendelkezők több mint fele (62 százalék) bankbetétekben tartja megtakarított vagyonának nagy részét, életbiztosításba 25 százalékuk, nyugdíjalapba 12 százalékuk, részvénybe és/vagy részvényalapba mindössze 10 százalék fektet.