GPS segítségével lopják a halat a rapsicok

Évente több százmillió forint kárt okoznak az orvhalászok, akik régi és új technikákkal is lopják a halat a Balatonból – írja keddi számában a Magyar Hírlap.

hirdetés

A rapsicok a lap szerint nem válogatnak, infratávcsővel, halradarral, GPS-szel térképezik fel a halrajokat, majd száz méternél is hosszabb hálójukat az éj leple alatt vetik ki.

Vörös Sándor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonvédelmi vezetője a lapnak elmondta, egy egy kilométeres hálóval egy nap alatt nyolc mázsa halat is ki lehet emelni.

Nemcsak a halállományban okoznak nagy kárt az orvhalászok, a vízi járműveket is megrongálják eszközeikkel. A több száz méteres háló, ha beleakad a hajócsavarba, letöri vagy elferdíti azt, ezáltal a hajó mozgása is instabillá válhat. Ilyenkor búvárral kell megvizsgáltatni vagy partra kell emelni a sérült hajót, amelynek javítási költsége sok százezer forintot tesz ki – mondta Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatója.

A gazdasági válság óta növekszik az illegális halászok és horgászok száma Magyarországon, míg 2010-ben összesen 12.610 méter illegális halászhálót emeltek ki a Balatonból, az idén már októberig begyűjtötték ezt a mennyiséget – írja a lap.